Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många tillresta till yrkeshögskolan

Utgångspunkten är att det alltid kommer att finnas jobb för system- och nätverkstekniker. Det tror de 24 eleverna som idag börjar studierna på den nya yrkeshögskolans utbildning på Centrum för utveckling och lärande, CUL, i Hudiksvall.

Annons

- Jag har gjort mitt inom vården och nu tycker jag att det är skönt att kunna utvecklas genom att plugga, säger Susanne Lindqvist som jobbat inom vården i Uppsala men nu bor i Älgered, Bergsjö.

Den nya yrkeshögskolan är inte en skola, utan många utbildningar på olika platser i landet, som styrs av en ny myndighet. I Hälsingland finns två utbildningar i Söderhamn samt teknikerutbildningen i Hudiksvall, som är först ut av de tre att starta. Att utbildningsformen är ny avskräcker inte eleverna.

- Jag tror snarare att det är bra att vara först med utbildningen. Det är en fördel för oss när vi kommer ut på arbetsmarknaden, säger Andreas Gavlén, Gävle.

Han är en av många elever på yrkeshögskolan som pendlar till utbildningen. Flera elever har däremot valt att bosätta sig i Hudiksvallstrakten under de två år som utbildningen kommer att pågå.

Bland de 24 studenterna på måndagens upprop fanns det många med stort intresse för datorer och två kvinnor.

- Du måste inte ha full koll på datorer för att bli nätverkstekniker, men du måste vara tekniskt lagd, säger Tina Johansson, Friggesund.