Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många spår av finska influenser

Ersk-Matsgården bär många spår av finska byggnadstraditioner, men att det helt och hållet är en finngård kan man inte säga. Det berättade byggnadsantikvarie Daniel Olsson under en rundvandring på gården i helgen.

Annons

De första svedjefinnarna flyttade till Hasselatrakten kring år 1600 och det var deras ättlingar som cirka 170 år senare uppförde Ersk-Mats. Därför är det inte rätt att säga att det helt och hållet handlar om en finngård.

Svedjefinnarnas ättlingar behöll under lång tid finska traditioner och levnadssätt och det påverkade även byggnaderna i trakten. Det finns tre olika grundmodeller, rökstugan eller pörte, rian och bastun. Torkbastu var visserligen känd i Sverige, men användes ursprungligen inte till att bada bastu vilket svedjefinnarna gjorde.

De byggde ofta många hus – att man samlade flera funktioner i en större byggnad kom först senare – och det syns på Ersk-Mats. Husen är fritt placerade och man har inga brokvistar, även det är finska influenser. På ladugården ser man att stolpar är placerade utanför för att bära upp takkonstruktionen.

– Det är intressant, framför allt med tanke på att Boerje Bohlin har rest i svedjefinnarnas ursprungstrakter och berättat att han har sett samma modell där, säger Daniel Olsson, Länsmuseet Gävleborg.