Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många skäl till framtidstro i Bollnäs

Det finns många tecken som ger framtidstro för Bollnäs.

Antalet nystartade företag fortsätter att öka. Många företag växer. Handeln nysatsar i centrum, Bollnäs söder och Bollnäs norr. De kommunala projekten Aktivitetscentrum och Ungdomsplattformen för att inkludera fler på arbetsmarknaden har kommit igång. Lokala företag nysatsar och expanderar både i Arbrå-Vallsta och Kilafors.

Humlan kan flyga eftersom hon inte lyssnar på dem som säger att det är omöjligt!

Därför känns det trist att vi i planer, prognoser och framskrivningar ständigt får oss skrivet på näsan att all utveckling i länet ska ske utefter kusten. Det är inte sant och vi kommer att motbevisa det. Men om det ständiga upprepandet ligger till grund för den strategiska planeringen skapar det framtida hinder och begränsningar som är onödiga.

Jag känner inte igen från mitt parti, eller från tvärpolitiska sammanhang i vårt län, att det finns en rivalitet och missunnsamhet kommunerna emellan. Jag tror att vi är ganska överens om att när tidvattnet stiger lyfts alla båtarna i hamnen. Positiv utveckling i Gävle är bra för Ljusdal, etableringar i Hudiksvall spiller av sig på Söderhamn, investeringar i Bollnäs är till fördel för Ovanåker.

Det ständiga upprepandet av att framtiden kommer att slå mot inlandskommunerna tycks snarare komma från tjänstemän och framtidsforskare.

Det är sant att vi står inför en stor utmaning i vårt län. Befolkningsutvecklingen i landet visar att vi kommer att få allt fler äldre, samtidigt som ungdomskullarna minskar. Försörjningsbördan blir tyngre på de yrkesverksamma de närmaste decennierna, så långt vi kan överblicka.

När samtidigt många unga flyttar från landsorten till storstadsregionerna blir obalansen ännu större hos oss. Inflyttning från andra länder kan förbättra vår försörjning av arbetskraft, men vi behöver också hitta bättre modeller för omfördelning, så att villkoren blir någorlunda likartade för regioner och kommuner.

Vi formar vår egen framtid, genom kloka beslut och samverkan. En förutsättning är entreprenörer och företagare med engagemang och framtidstro, som ser möjligheter. Framtiden går alltså att påverka, om vi vet vart vi vill. Att planera utifrån var vi tror att vi hamnar kommer att leda oss fel!

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel