Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sätt att lära sig pengars värde

/
  • Alva Lydén, Malva Holmqvist och Otto Isacsson på Bergviksskolan tycker att de har koll på hur pengar fungerar.
  • Julia Haglund och mamma Lina hjälper William att räkna ut hur länge han måste spara sin lördagstia för att kunna köpa ett nytt DS-spel.

Oroväckande många unga har en oansvarig syn på ekonomi.

- Vi på banken får ofta vara "Lyxfällan", säger Lina Haglund på Nordea i Söderhamn.

Hon ger sina barn veckopeng för att de ska lära sig om inkomster, utgifter, sparande och lån.

Annons

Barn tycker att det är spännande med pengar.

Pengar är ständigt närvarande i vuxenvärlden, och innebär både möjligheter och begränsningar, som Lina Haglund formulerar det. Hon har jobbat som rådgivare på Nordea, och är nu kontorschef. Under sina år på banken har hon sett att unga har fått en allt mindre ansvarsfull syn på ekonomi.

- När vår generation flyttade hemifrån kanske vi lånade en soffa och fick en gammal kastrull av mormor. Nu tar de unga ett blancolån och köper allt nytt istället, säger Lina Haglund.

Kanske för att de flesta av dagens tjugoåringar alltid har levt i ett överflöd, resonerar hon. De har vant sig vid hög materiell standard och årliga semesterresor, och vill fortsätta ha allt genast när de flyttar hemifrån. Plus att det är så lätt att skuldsätta sig i dag.

När Lina Haglund tittar på tv-programmet Lyxfällan blir hon aldrig förvånad över hur dålig koll folk har. Hon har sett många liknande exempel på jobbet.

Att bekanta sig med pengar i lagom takt är ett bra sätt att lära sig ansvar. Barnens pengar ska hänga ihop med deras förmåga att förstå hur ekonomi funkar. Den principen är viktig för Lina och hennes man.

Julia, snart tio, och William, sex år, har fått en "lördagstia" sedan de började på sexårs.

Nu när Julia fyller tio år börjar det bli dags att gå över till månadspeng och fördubbla summan – det vill säga cirka 80-100 kronor i månaden – tycker Lina. I den åldern börjar man vilja ha dyrare saker. Då är det bättre att få sällan och mer.

När man fyllt elva kan man få eget betalkort på banken. Det tycker Lina är lagom. Då är man stor nog att förstå att alla ens pengar finns på kortet fast de inte syns.

Sexåringen William älskar digitala spel.

- Jag ska spara hela dagen så att jag har råd med Skylander, förklarar han med näsan i sitt Nintendo DS-spel.

Spelet kostar 599 kronor. William vet inte hur många lördagstior han måste spara för att kunna köpa spelet. Han får hjälp av storasyster att räkna ut det.

- Tur att det redan finns en del i spargrisen, konstaterar mamma.

Någon gång har barnen fått låna när de stått på leksaksaffären och velat köpa men inte haft råd. Då har veckopengen uteblivit motsvarande antal lördagar framöver.

Inget av barnen har försökt förhandla till sig en höjning. Men Julia har förslag på bra argument:

- Man kan säga att man ska hjälpa till med något, duka eller plocka undan till exempel. Och så kan man berätta vad kompisarna har, eller säga snälla.

Julia vet inte att vuxna får regelbundna löneförhöjningar, men det är ett argument som skulle bita på mamma Lina.

Barnen Haglund får köpa vad de vill för sina pengar, och det finns inga krav på motprestation. Hjälpa till hemma ska man göra i alla fall, resonerar föräldrarna.

Däremot finns chans att tjäna en extra slant ibland. När Julias gamla liggvagn skulle säljas fick hon putsa upp den själv, och sedan behålla förtjänsten.

Lina Haglund tror att det är bra att involvera barnen i diskussionerna om familjens ekonomi. Har man det tufft ekonomiskt ska man inte lägga problemen på barnen. Men att de får vara med och diskutera prioriteringar tror hon är bra.

- Barn förstår att man kan ha bättre råd med en semesterresa om man sparar in på en chipspåse varje fredag, säger Lina Haglund.

Storbankerna har bra koll på hur svenska familjer gör med veckopeng/månadspeng. Senast var det Swedbank som presenterade sin veckopengsundersökning, som de gör vart femte år. Den visade bland annat att allt fler barn får pengar "vid behov" istället för en fast avtalad summa. Närmare bestämt en familj av tre. Den bilden bekräftas av Alva Lydén, 8, Otto Isacsson, 8 och Malva Holmqvist, 9, på Bergviksskolan. Det är bara Otto som får en summa regelbundet. Han har 20 kronor i veckan och tycker att det räcker bra.

- Jag köper sällan saker. Något litet bara. Ibland har jag inte plånboken med mig. Då lånar jag av mamma eller pappa, men ibland glömmer jag att lämna tillbaka.

Otto får en krona i avdrag om han glömmer att bädda sängen eller ta undan sin disk. Han tycker att den regeln är okej, för han glömmer aldrig.

Hemma hos Alva och Malva finns ingen koppling mellan pengar och att hjälpa till hemma.

- Min kompis gör det. Det verkar jobbigt. Jag och min bror brukar protestera om mamma och pappa ber oss hjälpa till. Men vi dukar ibland.

Alla tre säger att de inte har någon överenskommelse med föräldrarna om vad deras pengar ska räcka till.

Alva har kommit överens med sina föräldrar att inte äta godis. Varje månad som hon klarar det kommer hon att få månadspeng. Det är inte bestämt om det blir en eller två hundralappar. Det lägre alternativet skulle göra henne representativ för Sveriges åttaåringar. Medianinkomsten för dem är just 100 kronor i månaden, enligt Swedbanks undersökning.

Tredjeklassaren Malvas familj provade veckopeng ett tag, men de tyckte inte att det var bra, berättar hon.

- Det blir mycket pengar om man lägger ihop dem, men de går åt fortare. Nu får jag jättemycket pengar när jag fyller år och så istället. Det kan vara 200 eller 500 kronor, säger Malva, som samlar utan något särskilt mål.

Barnen säger att de inte får köpa vad som helst för sina pengar. Inte hur dyra grejer som helst, även om de skulle ha råd. Malva och hennes bror har sett ett stort legoskepp de vill ha, men de vuxna sätter stopp.

- Det är jobbigt. Man borde få bestämma själv, säger Malva Holmqvist.

Inget av barnen har försökt förhandla till sig mer pengar.

- Oftast blir det som föräldrarna tycker. De har ju ansvar och bestämmer, säger Malva Holmqvist.

Mer läsning

Annons