Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många politiker får ta emot hot

Var femte politiker har utsatts för hot, trakasserier eller våld.
Kvinnor inom politiken vittnar om sexualiserade hot.
– Klimatet har blivit tuffare, säger Veronica Svärd i Feministiskt initiativ.

De kommer per mejl eller på Facebook, men även i fysiska brev, i telefonsamtal och ansikte mot ansikte. Sedan Hanna Wigh, nummer 14 på partiets riksdagslista, kom ut som Sverigedemokrat i början av 2010 har hoten blivit en del av vardagen.

– Det som är väldigt genomgående är att de i många hot hänger sig åt att beskriva olika typer av våldssex som de vill utsätta en för.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har låtit nära 9 000 politiker svara på om de utsatts för hot och våld under 2012. Resultatet visar ingen större skillnad mellan män och kvinnor. Brå har dock inte kartlagt innehållet i hoten. Kvinnliga politiker får höra att de ska "våldtas" eller "straffknullas", säger Wigh.

Få anmäler

Veronica Svärd, riksdagskandidat för politiska motståndaren FI, beskriver samma sak.

– Vi får motta mycket sexualiserat hat.

Men hoten mot FI innehåller även andra återkommande ingredienser.

– Det är ofta en kombination av rasism och homofobi och sexism, säger Svärd.

Omkring 19 procent av politikerna sade sig ha blivit utsatta för hot och trakasserier, ofta i sociala medier. Våld var väldigt ovanligt, bara 1,4 procent har drabbats och då oftast inte av våld som kräver sjukhusvård.

– Det är lindrigare former av våld som till exempel knuffar, säger Lisa Wallin, utredare på Brå.

I rapporten framgår att bara 17 procent av händelserna har polisanmälts. Att allt verkligen är brottsligt är inte säkert, men enligt Wallin borde minsta misstanke leda till en anmälan.

– Och de som utsätts måste prata med någon annan så att man inte bär med sig det här själv.

Hanna Wigh är kritisk till polisen och tycker att en anmälan sällan ger resultat.

– Det var en man som ringde upprepade gånger och sade att han skulle skära halsen av mig. Det slutade med att vi själva fick göra en begäran hos vår telefonoperatör och betala för att få ut telefonlistorna.

Ibland frågar hon sig om det verkligen är värt att fortsätta med politiken.

En kultur

Wighs partikollegor sticker ut i undersökningen, fler än fyra av tio Sverigedemokrater har utsatts. För övriga partier ligger andelen betydligt lägre.

Veronica Svärd från FI har aldrig funderat på att hoppa av. Men hon är orolig över vad hoten och hatet gör med de ännu inte etablerade politikerna.

– Det försämrar ju möjligheterna till en återväxt inom politiken, och den demokratiska vitaliseringen, om många drar sig undan som inte vill stå där och ta emot.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP), som tog emot rapporten från Brå, understryker att partierna måste ta större ansvar. De får inte ta för lätt på hoten.

– Ett tufft debattklimat ska man klara, men du ska aldrig behöva stå ut med hot och våld. Det finns en kultur av att "lite skit får man tåla". Det är en gräns som har förskjutits, och det tror jag är väldigt olyckligt.