Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många på fall under SM

Solen var på ett strålande humör och tävlingsmässigt var det bästa tänkbara förhållanden.
Men regeländringarna lade sordin på en del av stämningen under ponny-SM i Vetlanda.

Annons

Mitt Hjärta hästsportförening från Delsbo har snabbt etablerat sig som en av tungviktarna inom den svenska ponnysporten.

Inte mindre än fyra ryttare från klubben hade kvalat in till SM-tävlingarna som Ingemar Hammarström på Munsboro Swap Shop inledde på bästa tänkbara sätt när han tog, SM-guld i stilhoppningen, kategori B.

Men SM bjöd inte bara på jubel. De regeländringar som införts ställde till med en hel del grubbel hos såväl aktiva som ledare.

Ekipagets placering i den första stilhoppningen räknades ihop med ekipagets placering i den andra omgången och sedan dividerades det på ett sätt som fick många att sucka, sa Mitt Hjärtas Anna Hammarström.

– Många tyckte reglerna var lika obegripliga som orättvisa och jag är benägen att hålla med, sa Anna Hammarström.

Eftersom även kraven för att kvala in till C- och D-klassen i ponny-SM ändrats blev det en hel del trubbel under tävlingarna.

– Tidigare krävdes det att man ridit felfritt på SM-höjden. Nu räckte det med att ekipagen två gånger under det senaste året varit felfria på hoppning med tio centimeters lägre hinder, sa Anna Hammarström.

Detta innebar att bara ett tiotal hästar av drygt 70 startande tog sig i mål.

Mitt Hjärtas representanter gjorde emellertid bra insatser.

Allra gladast var SM-debutanten Denise Svedberg på med sin c-ponny Harry. Att ha kvalat till SM var bara det en bedrift och i Vetlanda räckte insatsen till en 15:e placering, långt över förväntan.

Elsa Norgren på B-ponnyn Madness tog sig till final i sin SM-debut.

Selma Hammarström på c-ponnyn Black Betty var en av fyra felfria under lördagen i medelsvår A-omgången men fick sedan ett stopp vid muren och hamnade på åttonde plats.

Ingemar Hammarström på Munsboro Swap Shop låg inför sista dagen på en delad andraplats i kategori B men fick nöja sig med en sjätteplats i slutprotokollet.