Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många övervakar projektet

Nu när Gren & Stråhleorgeln ska restaureras och sättas på plats i Ljusdals kyrka är det många som är inblandade i projektet. Under tisdagen samlades flera av dem på läktaren för att undersöka den tänkta placeringen av orgeln.

Annons

– Det här är ett jättespännande projekt. Det är bra att ha en dialog och diskussion så att förändringen görs så varsamt, klokt och hållbart som möjligt, säger Karin Gadde Jennische.

Hon är med som representant från kulturenheten på länsstyrelsen, som tillståndsprövar det som ska göras i kyrkan.

– Här ska man bygga om och restaurera både orgel och läktare. Vi ska bevaka kulturmiljölagen och kyrkobyggnadsskyddet.

Det var orgelbyggarna Jonas Gren och Peter Stråhle från Stockholm som år 1764 till 1765 byggde en orgel på läktaren i Ljusdals kyrka. Den användes fram till 1931 då en orgel byggd av Setterquist & Son sattes upp bakom 1700-talsorgelns fasad.

Men nu ska den gamla orgeln tillbaka upp på läktaren, där den ska stå tillsammans med Setterquistorgeln som kommer att bli kvar på nuvarande plats.

Orgelfasaden som redan finns där kommer att flyttas fram på läktaren, och bakom den sätts 1700-talsorgeln upp. Den är väldigt tung, berättar kyrkvaktaren Leif Sköld.

– Den väger tre ton, så vi måste kontrollera att allt verkligen håller. Det är två pelare där nere som ska bära upp orgeln.

Daniel Olsson, byggnadsantikvarie på länsmuseet Gävleborg, berättade om kyrkans och läktarens utveckling och historia från och med den stora branden på 1700-talet.

– Till stora delar är det mycket som är kvar och man kan fortfarande se spår fast det är 200 år sedan kyrkan byggdes om.

Åke Bergenblad från Bergenblad & Jonsson Orgelbyggeri AB berättar att de inte har påbörjat restaureringen av de stora piporna på Gren & Stråhleorgeln ännu.

– Vi har bara hämtat några av sakerna än så länge.

Det är en kostsam historia att restaurera orgeln och bygga om läktaren. Den totala kostnaden beräknas till drygt fem miljoner kronor. Hittills har församlingen fått in 1,7 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning från stiftet.

Församlingen har själv avsatt 2,5 miljoner och man har även sökt pengar från bland andra kommunen, länsstyrelsen och externa fonder. En insamlingsstiftelse har också bildats dit man hoppas på pengar från företag och privatpersoner.

– Vi har skickat vykort till 160 företagare och ska lägga ut foldrar för att sprida information om att det finns möjlighet att bidra, säger kyrkoherden Anna-Lena Norén.