Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många oroas över vindkraftplaner i Järvsö: "Svårt att lita på att beslut är beslut"

Mark- och miljödomstolen kommer snart att ta beslut i frågan om Eolus Vinds planer att bygga vindkraft på Hybbelberget, Nyboberget och Skålsjöberget i Järvsö. Flera kringboende har yttrat sig i frågan. Alla dessa är oroade över planerna.
– Det är svårt att lita på att politikerna står fast vid vad de faktiskt har sagt en gång, säger Carina Frost, som bor i Myra.

Hybbelberget är med sina 465 meter den högsta punkten i södra Järvsöbygden. Där vill Eolus Vind placera två av sina vindkraftverk. Två andra planeras på Nyboberget och ett på Skålsjöberget strax intill.

De tre bergen utgör tillsammans ett bergsmassiv som ligger cirka sju kilometer söder om Järvsö centrum och i folkmun kallas för Nyboberget. Vindkraftverk som byggs där uppe kommer att synas långväga omkring, enligt flera remissinstanser som oroar sig över Järvsöbygden och Ljusnans dalgång. Dessa har pekats ut som riksintresse för kulturmiljövården av Riksantikvarieämbetet.

Kommunen och länsstyrelsen har tidigare sagt nej till vindkraft på platsen.

Läs också: Nej till vindkraft i Järvsö

Bolaget överklagade dock frågan till mark- och miljödomstolen. I december 2015 tog myndighetsnämnden beslut om att ändra kommunens inställning till planerna.

Läs också: Ordföranden om Hybbelberget: "Vi tycker att störningen skulle bli marginell"

Nära bergen ligger ett antal byar och flera boende har nu hört av sig till domstolen med synpunkter.

Läs också: Miss från domstolen – berörda fick inte möjlighet att yttra sig om vindkraft i Järvsö

En av dem är Carina Frost, som tillsammans med 11 andra bybor kring området har skickat in en skrivelse till domstolen med en rad argument om varför en vindkraftspark inte bör byggas så nära Järvsö.

De är oroliga för påverkan på miljö och natur, samtidigt som den visuella påverkan kommer att bli stor för boende och besökare. Carina Frost påpekar att kommunen redan har valt bort det här området tidigare.

– Ska man prioritera, och det har länsstyrelsen och kommunen tidigare gjort när de har pekat ut områden som är mer okej, då är mitt i Ljusnans dalgång i det här landskapet ett väldigt dåligt val.

Hon tycker det är bekymmersamt att inte kunna lita på att kommunen står fast vid det man har bestämt tidigare.

Läs också: Starka intressen påverkar politikernas vindkraftsbeslut: "Det är så mycket tyckande"

– Det är svårt att lita på att beslut är beslut. Då är det svårt att känna förtroende också. Jag har inte varit så engagerad eftersom jag alla år trodde det var lugnt. Därför kändes det lite akut när det kom upp igen.

Bakom Nyboberget byggs nu en större vindkraftpark, Sörbyparken. Att använda det som en anledning till att tillåta bygge på Nyboberget, vilket myndighetsnämndens ordförande nyligen gjorde, är helt fel, anser Carina Frost.

– De verk som redan byggs i Sörbyparken ligger på ett berg som är mycket lägre och 4 kilometer längre söderut. Kanske vingarna kommer att sticka upp, men de döljs till stor del av Nyboberget.

Carina Frost kritiserar även de fotomontage som Eolus Vind har gjort för att visa hur vindkraftverken kommer att synas för omgivningen.

– Direkt mot Nyboberget har de valt bilder där dimma skymmer hela berget. Det sticker upp kraftverk ur en dimbank. Jag reagerade på det.

Själv är hon egentligen positiv till vindkraft och har länge bott i Danmark där man har satsat mycket på den typen av energi. Men många vindkraftverk byggs numera med äldre teknik, anser hon.

– Det finns så mycket bättre andra lösningar i dag, både vindkraft och andra lösningar, när man tittar på alternativa energikällor. Och branschen verkar inte särskilt lönsam. Om 40-50 år finns förmodligen inte de här bolagen längre, och inte heller de som har tagit besluten. Kvar står i värsta fall livsfarliga, rostiga skelett som kanske ingen har ansvar för att montera ner.

Läs också: Vindkraft kan bli dyrt för markägare – riskerar miljonsmäll

Flera andra kringboende har också skickat in synpunkter till mark- och miljödomstolen. En person bor i Nybo, som ligger precis i närheten av den planerade parken. Han oroar sig bland annat för buller, inverkan från lågfrekventa ljud och risk för en försämrad prisutveckling för fastighetsägare i området.

Läs också: Vindkraftverken på Svartsvallsberget fortsätter att bullra: "Man har inte helt hittat problematiken"

Även en boende i Sörby är bekymrad över vindkraftsutvecklingen. "Det förstör vår fina by", skriver han.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik