Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nya besökare på Hälsingegårdarna: "Det känns ju jätteroligt"

Hälsingegårdarnas upphöjda status till världsarv har ökat antalet besökare. Denna sommar har många tusen hittat till gårdarna i Hälsingland, berättar Charlotta Netsman, verksamhetsledare Stenegård.

Annons

– Tittar man på tendenserna ser det ut att ha varit en stark säsong.

På Stenegård finns Världsarvscentrum som har haft drygt 40 000 besök denna sommar, jämfört med 36 000 förra sommaren. De samarbetar sedan några år tillbaka över kommungränserna med de olika organisationer som utvecklar hälsingegårdarna, berättar Charlotta Netsman.

– På många håll märker man att den lokala attraktionskraften för hälsingegårdarna ökar.

Världsarvsgården Erik-Anders i Söderhamns kommun har haft mellan 12 000 och 13 000 personer på besök, vilket är ungefär samma antal som förra året. På Jon-Lars i Långhed och Pallars i Alfta socken har guidningen ökat med 10 procent i år till drygt 700.

Besökscentrumet Ol-Anders i Alfta har i sommar ökat antalet besök med mer än 20 procent, från drygt 8000 förra året till drygt 10 000 i år.

Även världsarvsgården Bortom Åa i Fågelsjö rapporterar om publikrekord i år.

– Vi har passerat fjolåret gott och väl när det gäller visningar och boende på vandrarhemmet. Vi landar på någonstans 4000 guidade visningar och ungefär 8000 inne på gården och har också haft flera bussgrupper än i fjol, säger Jan-Åke Karlsson.

Nu ser han framåt med tillförsikt på kommande säsonger.

– Det är jättekul. Det har varit sluttande neråt för oss, men nu är den trenden bruten.

Kristofers utanför Järvsö har haft ett ökande antal besökare sedan den utnämndes till världsarvsgård. I sommar har omkring 600 personer besökt gården, berättar Stephanie Kristofers, som menar att det finns en gräns för hur många de kan ta emot.

– Vi tror inte vi kan hantera 1 000 personer per år om vi ska behålla den ursprungliga formen. Alla gårdar har olika förutsättningar och verksamhetsinriktning och olika känslighet i sina interiörer.

Antalet guidningar på världsarvsgården Gästgivars i Vallsta har minskat men besöksfrekvensen ökar ändå på grund av satsning på teater och konserter. På Bommars utanför Letsbo ligger antalet kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

Varken Hudiksvall och Nordanstig har något besökscentrum men Hälsinglands museum har haft fördjupande utställningar.

Charlotta Netsman är nöjd över att många hittar till de vackra hälsingegårdarna.

– Det känns ju jätteroligt att man ser på sina gårdar på ett nytt sätt.

Annons