Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många nobbar influensavaccinet

Stora risker för äldre och kroniskt sjuka.

Oroväckande få vaccinerar sig mot säsongsinfluensa i år, enligt smittskyddsenheten i Gävleborg. Nu varnar landstingets smittskyddsäkare Signar Mäkitalo för konsekvenserna: äldre och kroniskt sjuka kan drabbas hårt när influensan slår till.

Hittills har hushållen i länet fått ett utskick med uppgift om dagar och klockslag, då man kan komma till de mottagningar som erbjuder vaccin. Landstinget har också annonserat.

– Jag skickade ut en fråga till alla mottagningar, och nästan alla har svarat att det är sämre än förra året. Vi vet inte riktigt varför folk inte går och vaccinerar sig, men det kan bli besvärligt för de som tillhör riskgrupperna, säger Signar Mäkitalo.

Den stora uppmärksamheten runt svininfluensan kan ha haft en avtrubbande effekt, tror Signar Mäkitalo. Folk kan också blanda ihop säsongsvaccinet med Pandremixvaccinet, som i vissa fall gav allvarliga och bestående biverkningar.

– Man tror, att bara för att det finns en svininfluensakomponent i vaccinet, så riskerar man att få sömnsjuka. Så är det inte. Nu riskerar vi att få många ovaccinerade i riskgrupperna, som i vårt län är till största delen de som är 65 år och äldre. Det är tyvärr så att även om man är 75 år och pigg, så löper man ändå betydligt större risk att bli allvarligt sjuk av influensan, säger Signar Mäkitalo.