Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många motsättningar gav en dålig kompromiss

Från början var Socialdemokraterna emot. Sedan blev dåvarande S-ledaren Mona Sahlin för.

I valet 2010 var partiet emot igen, tillsammans med sina rödgröna kompisar. S-kongressen var också emot.

Men nye S-ledaren Håkan Juholt och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich var för i partiets budgetförslag. Men de fick bakläxa.

Och till sist blev det en halvmessyr, eller en dålig kompromiss.

Hattandet kring avdragen för hushållsnära tjänster och renovering, rut och rot, speglar en socialdemokrati som är djupt splittrad i frågan. Framför allt när det gäller hushållsnära tjänster.

Så fort budgetförslaget presenterades i onsdags protesterade också S-kvinnorna kraftigt mot att avdraget finns kvar i budgeten, trots att det är både villkorat och halverat.

"Min absoluta uppfattning är att det är fel. Det är en alldeles för stor fråga för att man ska svänga om i en skuggbudge"t, sade S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad och påpekade att det finns ett kongressbeslut om att avskaffa rut helt.

Helt klart har Juholt och Weidelich gjort en rätt analys. Ska man vinna val måste man vända sig till den stora gruppen av medelklassväljare där både rut- och rotavdragen är uppskattade.

För partiledningen är suget efter makten viktigare än för de mer ideologiskt renläriga S-kvinnorna. Det är viktigare att ta hem opinionspoäng och kratta manegen inför nästa val, än att slaviskt följa kongressbesluten.

Rot-avdraget har av tradition haft en stark ställning i partiet medan många däremot raljerat med rut-avdraget och kallat det pigavdrag. Det har varit fullt okej att få göra avdrag för en snickare som byter fönster, men inte för någon som kommer och städar upp skräpet efter snickaren.

För att blidka fundamentalisterna inom partiet, som vill avskaffa rutavdraget, föreslår partiledningen nu ett modifierat och halverat rut-avdrag. Och då åker också en förändring av rot-avdraget med av bara farten.

Idag är köp av rot- och ruttjänster avdragsgilla med halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor. Socialdemokraterna vill dra ned det skattereducerade beloppet till 25 000 kronor.

Dessutom vill partiet av någon outgrundlig anledning begränsa rut-avdraget, men inte rot-avdraget (!), till att gälla bara barnfamiljer och pensionärer. Precis som om dessa två grupper per definition skulle vara fattigare eller mer behövande än alla andra.

När yngsta barnet fyllt 18 år och har flyttat hemifrån är det alltså dags att städa och putsa fönster tills man passerat den magiska 65-årsåldern igen. Men fortfarande ska man få göra avdrag för snickaren eller rörmokaren, eller för andra manligt dominerade yrken.

Förslaget är totalt sett en dålig och inkonsekvent kompromiss, som ändå får med tvekan godkänt av rutmotståndarna.

"Ett försök att hitta ett mer balanserat rut", tröstade sig Lena Sommestad med.

Ett försök att rädda ansiktet på Juholt, Waidelich och hela rörelsen skulle man lika gärna kunna säga.

Enligt statistik från Skatteverket har 386 860 personer köpt ruttjänster och 906 859 har köpt rottjänster, under de senaste tolv månaderna fram till och med augusti i år. Utvecklingen är entydig. Allt fler anlitar städhjälp och köper hushållsnära tjänster.

"Det är en stabil ökning för ruttjänster, både vad gäller antalet köpare och utbetalda belopp. När det gäller rottjänster har utvecklingen planat ut något", säger Pia Blank Thörnros på Skatteverket till DN.

Uppskattningsvis har rut och rot skapat 24 000 vita jobb. Cirka 12 000 av dessa är rut-jobb, som huvudsakligen gått till kvinnor som varit utanför den reguljära arbetsmarknaden.

Det verkar trots allt som om firma Juholt-Waidelich läst rapporterna om rut och rot och förstått att det är ett viktigt inslag i vardagslivet för många människor. Och det skapar jobb.

Men motståndet i partiet är alldeles för stort för att ge partiledningen mandat att acceptera avdraget i nuvarande form.

Den begränsning som Socialdemokraterna nu föreslår kommer givetvis att hämma den positiva utveckling som rut och rot har haft. Och det kommer att göra det krångligare för många människor att få det praktiska vardagslivet att snurra runt.

Lyckligtvis är Socialdemokraterna i opposition.