Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många miljoner i underskott

Så stort underskott riskerar kommunen i år om inte krafttag tas.

Årsredovisningar för kommunen och dess bolag upptog mycket tid i kommunstyrelsen på torsdagen.

Ekonomichefen Nicklas Bremefors talade om "dopade årsredovisningar" för 2012 och 2013 med anledning av att de överskott som visades då var möjliga tack vare återbetalning av AFA-försäkringar i 20-miljonersklassen.

I fjol blev resultatet därför 10 miljoner kronor trots att kostnaderna översteg intäkter i form av skatter och statsbidrag.

Trots att det handlade om årsredovisning för 2013 kom mycket av diskussionen att handla om 2014 och underskott.

– Just nu är prognosen minus 26 miljoner kronor eftersom nämnderna ser ut att gå back med 17 miljoner. Det kan äventyra även 2015 års budget, säger Nicklas Bremefors som för kommunstyrelsen underströk att det i år inte kommer några extrapengar.

Även om 17 miljoner kronor är mycket pengar för nämnderna sa Nicklas Bremefors att det ändå inte är mer än 1,7 procent av vad kommunen omsätter och därmed borde kunna tacklas.

Det blev en lång diskussion inte minst om att sjukfrånvaron på kommunen ökat och därmed bidragit till det svåra budgetläget.

Kommunchef Claes Rydberg sa att det av Kommunal uppsagda flextidsavtalet kostat 1,6 miljoner kronor.

Stina Michelson (S) sa att flextiden också kunnat gömma ohälsa eftersom en del tagit ut ledighet i stället för sjukdagar. Karin Jansson (MP) kontrade med att denna ledighet i stället kan ha inneburit förebyggande vila.