Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många HIT-elever utan praktikplats

Det blir allt kärvare att hitta praktikplatser till Bromangymnasiets industrianpassade program. Men alla tycks vara överens om att bygga för framtiden.

Ungefär 20 procent av eleverna på Hudiksvalls industritekniska program, HIT, får i år ingen sommarpraktik på de företag som medverkar i projektet.

Världskonjunkturen slår naturligtvis också mot de industrier som ingår i Vinna-projektet, där HIT-programmet i samarbete med Bromangymnasiet är den kanske viktigaste delen.

För företag som Hiab, Iggesund Paperboard, Ericsson Network Technologies eller Sunfab Hydraulics är det viktigt att det också i framtiden finns ung och kompetent arbetskraft att tillgå. Hudiksvalls gymnasiechef Lennart Backlund tycker, trots nedgången i ekonomin, att dialogen med de lokala industrierna är framåtblickande.

– Problemen att erbjuda praktik till eleverna på HIT-programmet har ökat i och med att orderingången har avmattats, men samtidigt uttrycker många företag med lokal förankring att det nu kanske är viktigare än någonsin att ungdomar får en framtidstro och vågar satsa på att jobba inom kommunens industri, säger Lennart Backlund.

Bengt Viksten, rektor för HIT, menar att löftet om sommarjobb till eleverna på programmet kvarstår, men att det under rådande lågkonjunktur i högre grad kommer att ske ett urval baserat på elevens ambition och närvaro.