Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många har sökt hjälp

Samlad kompetens under ett tak och öppen mottagning hör till Beroendecentrums fördelar. Många som annars inte skulle ha sökt vård har vänt sig till centret med sina missbruksproblem.

Annons

Beroendecentrums första projektår är nu avslutat, och kommunens slutrapport vittnar om att satsningen fallit väl ut. 41 procent av de personer som har sökt hjälp för sitt missbruk har aldrig tidigare haft kontakt med beroendevården. Det innebär att ett av projektets huvudmål, att fånga upp den missbrukargrupp som inte tidigare har gett sig till känna, har uppnåtts.

- Det är över all förväntan att det kommit så många nya. Det gäller att normalisera alkohol- och drogmissbruket som vilken annan livsstilssjukdom som helst. Jag tror att vi har lyckats ta bort tabun, skuldkänslor och mycket av det hemlighetsmakeri som tidigare varit kopplat till missbruk, säger projektledaren Maria Lövgren från social- och fritidsförvaltningen.

Maria Lövgren berättar att Beroendecentrum haft omkring 1 000 besök från uppskattningsvis 250 personer sedan starten till dagsläget. I slutrapporten listas faktorerna som kan ha bidragit till de många förstagångsbesökarna.

För att individer inte ska bollas mellan olika myndigheters ansvarsområden, har Beroendecentrum samlat personal från olika håll under ett och samma tak. Den som söker sig till Beroendecentrum blir heller inte registrerad i socialregistret och besöken har inte krävt någon föranmälan.