Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Många har köat utanför vallokalerna i timmar"

Riksdagsledamot Åsa Lindestam (S), från Söderhamn, är på plats i Tunisien för att övervaka söndagens val.

Det är det första fria valet i Tunisiens historia. Åsa Lindestams uppgift i landet är att vara närvarande vid valet och beskriva vad hon ser för omvärlden. Helahalsingland.se når henne på telefon under söndagskvällen, när röstningen fortfarande pågår. Hon befinner sig då i en vallokal i staden Djerba. Just den lokalen är till för oregistrerade väljare, och hon berättar att stämningen är uppretad.

- Problemet är att många yngre väljare har id-kort med fel adress på. Det beror till exempel på att de läser på universitet i Tunis och är skrivna där. Men eftersom det är helg och universitet är stängt har många åkt hem till Djerba och så visar det sig att de inte får rösta här.

Betyder det att de inte kommer att få rösta alls?

- Ja, det här är den enda dagen man får rösta och det verkar inte som att det ska gå att lösa. Någon säger att det rör sig om så många som 500 000 personer som drabbas, men jag kan inte säga om det är sant eller inte. Det är oerhört ledsamt eftersom det framförallt är de unga som inte får rösta och de kanske inte tycker lika som de äldre. Men i de vallokaler för registrerade väljare som jag besökt har allting varit väldigt ordningsamt och bra.

Hur är stämningen i landet annars?

- Folk är väldigt lyckliga över att få rösta. Jag har aldrig varit med om en sådan här glädje. Många har stått och köat utanför vallokalerna i timmar.