Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många hälsingar dör av hjärtinfarkt

Gävleborg är ett av de län där flest dör av hjärtinfarkt. Samtidigt hör Gävleborg till de bästa länen när det gäller att förse patienter med pacemakers. Det visar en ny rapport från Hjärt- Lungfonden som granskat hjärtvården i landet.

I länet är det drygt 100 länsbor per 100 000 invånare som årligen dör av hjärtinfarkt. Hjärt- och kärlsjukdomarna står för 37 procent av alla dödsfall i landet och det är den vanligaste dödsorsaken i den industrialiserade världen. Människor som röker och lider av fetma och övervikt löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt.

– Sannolikt är det faktorer som hög sjuklighet, låg utbildningsnivå och dåliga levnadsvanor som gör att vårt län har en högre dödlighet. Skillnaden mot riket är inte signifikant, men det finns en något högre dödlighet i norra delarna av länet jämfört med de södra, säger Susanna Björklund, verksamhetschef för kardiologin i länet.

Forskning visar också att människor som har dålig ekonomi drabbas i större utsträckning och att sjukdomen har en klassdimension. Arbetare med låg utbildningsnivå löper 48 procent större risk att drabbas av hjärtinfarkt än högre tjänstemän.

Gävleborg hör till de fyra län där flest hjärtinfarktpatienter får åka till sjukhus med ambulans. Det är bra eftersom tiden är dyrbar när det gäller att försöka rädda människor som drabbas av infarkt. Ändå tar sig mer än var tionde patient i länet till sjukhus på annat vis och i riket totalt sett är det nära var femte.

– Förhoppningsvis är det resultatet av våra ansträngningar att informera befolkningen om att de vid bröstsmärtor ska ringa 112, och inte försöka ta sig till någon vårdinrättning på egen hand, säger Susanna Björklund.

Dessutom är länet bra på att se till att patienter med hjärtsvikt får pacemakers, bland de fyra bästa länen i landet. Det är ändå stor underbehandling i Sverige när det gäller pacemakers, bara 10 per 100 000 invånare har pacemaker, trots att behovet bedöms vara drygt 50 procent större.

– Många av länets hjärtläkare är mycket välutbildade avseende hjärtrytmrubbningar och vi har ett mycket modernt och välfungerande kardiologiskt interventionscentrum i Gävle, där de flesta implantationer sker, säger Susanna Björklund.

När det gäller behandling med propplösande och blodförtunnande läkemedel för att förhindra risken för stroke, ligger länet sämre till. Gävleborg hör till de fem län där lägst andel av hjärtinfarktpatienterna får en sådan behandling.

En av de viktigaste orsakerna till hjärtinfarkt och stroke är diabetes. Gävleborg hör till de fyra bästa länen när det gäller att få diabetespatienter att nå sitt blodtrycksmål, men hör till de fyra sämsta när det gäller att få patienterna att uppnå sitt kolesterolmål.