Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många gjorde högskoleprovet

Under lördagen skrevs nya högskoleprovet i Ljusdal.

Närmare 70 personer ägnade hela lördagen åt att skriva högskoleprovet på Slottegymnasiet i Ljusdal. Från tidig morgon till sen eftermiddag avverkades totalt fem pass om 55 minuter vardera.

– Det är väldigt många som skriver i dag, speciellt med tanke på att det är höstprovet. Det brukar alltid vara fler som skriver på våren för då ska de använda provet för att söka in på någon utbildning till hösten, berättar Annalena Svedberg Levin, provledare, samt till vardags studieyrkesvägledare på Slottegymnasiet.

Under lördagen togs för första gången det nya högskoleprovet i bruk, och den största skillnaden mellan det nya och gamla provet är att den verbala delen är lika stor som den kvantitativa som utgör varsitt block med fyra delprov. Tidigare utgjorde den verbala delen 66 procent och den kvantitativa 34 procent av hela provet. Ser man till innehållet i de olika provdelarna är det matematikkunskaperna som från och med nu värderas högre än tidigare.

Det totala antalet frågor har också utökats.