Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Många frågar om det är sant"

Nya regler för anhöriginvandring ger hopp till Söderhamns somalier. Nästa år kan det bli möjligt för flera familjer att återförenas.

– Det är många som har ringt mig och frågat om det är sant. Det här har gjort många glada, säger Omar Ali Omar, ordförande i Somaliska föreningen i Söderhamn.

Regeringen och Miljöpartiet har kommit överens om nya regler för anhöriginvandring som ska börja gälla från den 1 juli 2012. Det ska till exempel göra det möjligt för papperslösa somalier att återförenas med sina anhöriga i Sverige, trots att de saknar dokument som styrker släktskap.

Enligt Omar Ali Omar är nästan alla han känner glada för beskedet

– Men för familjer med adopterade barn eller som tagit hand om döda släktingars barn är det fortfarande svårt, konstaterar han och fortsätter:

– Men det här förbättrar ändå möjligheterna gentemot hur det varit.

Enligt Söderhamns kommuns integration- och migrationsenhet finns det ett flertal familjer i Söderhamn vars anhöriga fortfarande väntar på att få komma till Sverige.

Enligt siffror från 2010 skulle det enbart i Söderhamn bli möjligt för omkring 40 barn och cirka 17 vuxna somalier att få uppehållstillstånd och därmed förenas med sina anhöriga.

– Men dessa siffror är inte helt tillförlitliga, eftersom jag vet att en del familjer har flyttat härifrån och att vissa anhöriga inte ens vill komma hit, säger flyktingsamordnare Rita Norman.

Hur rustad är kommunen för att ta emot den mängden flyktningar?

– Den enda risken jag ser är att skolorna skulle kunna bli överraskade. Men om invandringen sker successivt ser jag inte att det skulle bli några svårigheter.