Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fördomar som behöver krossas

/

Reaktionerna har varit många på den senaste ICA-reklamen. Där butikschefen Stig till slut kommer med den utlovade förstärkningen till den stressade personalen. En förstärkning som visar sig vara praktikanten Jerry, en person med Downs syndrom.
Många reaktioner har varit positiva. Men det har även ventilerats en hel del kritiska synpunkter.
Kan man göra så? Får man göra så? Är det inte att förnedra de utvecklingsstörda att på detta sätt utnyttja dem för att göra lyteskomik?

Annons

Svaret på frågorna är lika enkelt som självklart. Klart att man kan. Klart att man får. Den här reklamfilmen driver nämligen inte med de utvecklingsstörda. Den driver med våra fördomar. Fördomar om att utvecklingsstörda inte klarar av att sköta det som ”normala” människor klarar av.

Därför har samhället också valt att gömma undan de här människorna. Osynliggjort dem. Skiljt ut dem från det vardagliga samhället. De har helt enkelt stört normen. Och då blir det jobbigt för oss "normala".

De utvecklingsstörda kanske inte klarar precis allt. I varje fall inte på samma sätt. Men på sitt sätt. Och de klarar betydligt mer än vad de flesta av oss tror oss veta.

Med stor säkerhet kommer det här att framgå än tydligare i de kommande två reklamfilmerna.

För de här reklamfilmerna skiljer ut sig från de som brukar sändas. De är en del av projektet "Vi kan mer" vars syfte är att bidra till att väsentligt fler utvecklingsstörda får möjlighet att bli sedda, får arbeta tillsammans med andra anställda i ICA-butikerna och att de därmed blir mer delaktiga i det vardagliga samhället. Men ICA är inte ensamma om projektet utan det sker i samarbete med Samhall, Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Glada Hudik-teatern. Och "Jerry" är ingen mindre än Mats Melin från just Glada Hudik-teatern.

Den som kan historien om Glada Hudik-teatern vet att den här typen av reaktioner även mötte Pär Johansson då han ville dra igång en teatergrupp som de utvecklingsstörda som ville skulle kunna få delta i. Än fler känner till vilken enorm framgång som denna teater har blivit.

Det är i dag svårt, för att inte säga omöjligt, att se någon eller något som bättre än Glada Hudik-teatern sprider en positiv bild av Hudiksvall. Glada Hudik-teatern är Hudiksvalls kommuns bästa ambassadör.

Men framför allt har Glada Hudik-teatern inneburit ett lyft för de utvecklingsstörda som fått möjligheten att vara med i teaterensemblen och utvecklas utifrån sina förutsättningar. De har fått visa för sig själv och andra att han eller hon kan betydligt mer än vad man föreställt sig.

Framgången med Glada Hudik-teatern visar att det finns goda förutsättningar för att projektet "Vi kan mer" också ska bli en framgång.

Det finns många fördomar om utvecklingsstörda som behöver krossas. Och det finns alldeles för många utvecklingsstörda som aldrig har fått en ordentlig chans att visa vad de går för.

Om det här projektet kan ändra på en del av detta så är det mycket positivt.

Mer läsning

Annons