Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många flyr från politiken

Ett år efter valet har många förtroendevalda i Hudiksvalls kommun redan lämnat sina politiska uppdrag.

Man har angett olika skäl till att man drar sig tillbaka. Ofta handlar det om tid, man vill ge mer tid till familj och yrkesliv. Några har flyttat till andra kommuner. Andra gånger brister motivationen, eller så är man inte överens med sitt parti.

Marianne Persson har representerat Vänsterpartiet under en följd av år, men har hoppat av efter senaste valet.

– Redan under valrörelsen tyckte jag att det var jobbigt att partiet gick ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Och jag tycker att vi i vårt parti inte når ut till väljarna på ett bra sätt. Det är lite trögt att jobba i partiet, säger Marianne Persson.

Åsa Sundberg valdes in på mandat från de moderata väljarna. Det fanns flera anledningar till att hon hoppade av.

– Det var delvis schismer inom partiet lokalt. Jag ville vidare, och arbeta strategiskt på en annan väg. Det ville inte de andra. Jag är dessutom i ett skede i livet då mycket händer, det finns helt klart en tidsaspekt, där en prioritering bland engagemangen blir självklart, säger Åsa Sundberg.

Men många kommunpolitiker stannar länge på sina uppdrag. Margareta B Kjellin (M) är en av dem.

– För mig är det så här, att livet är viktigt, och om jag bara låter alla andra påverka det, då har jag ju gett upp.

De olika partierna har ett stort ansvar för att göra det politiska arbetet attraktivt, framhåller Margareta B Kjellin.

– Vi måste skapa arenor där man känner att man är delaktig, och att man kan påverka. Och man kan inte ställa krav på att alla ska närvara på alla möten. Vi måste hitta individuella lösningar som gör det möjligt för fler att delta, säger Margareta B Kjellin.