Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många enkla undantag från strandskydd

/

Den nya strandskyddslagen har ännu inte lett till fler dispensärenden, i Hudiksvall och Nordanstig. Lagen trädde i kraft 1 juli, och sedan dess har ett tiotal ärenden kommit in från de båda kommunerna, för granskning hos länsstyrelsen.

Annons

De nya strandskyddsbestämmelserna innebär å ena sidan en skärpning, å andra sidan en lättnad i regelverket. Det ställs mera specifika krav än förr, men å andra sidan har den nya lagen lämnat öppningar för generösa bedömningar, där man kan åberopa betydelse för kommunens utveckling. När länsstyrelsens folk är ute på samråd, argumenterar kommunerna ofta för att man vill erbjuda attraktivt boende, berättar Hans Sandblom vid länsstyrelsens enhet för skydd av natur.

– Och attraktivt boende, det är vid vatten. Det har jag fått lära mig. Många kommuner ser nog detta som en möjlighet att få nya skattebetalare, man vill locka nytt folk till kommunerna genom att erbjuda något extra, säger Hans Sandblom.

Det attraktiva boendet handlar allt som oftast även om permanentboende, och då kan det följa förpliktelser med dispensen, konstaterar Hans Sandblom.

– Då kan det ställas krav på kommunal service, så ibland kan man få en känsla av att kommunerna biter sig lite i svansen.

För hela länet brukar mellan 300 och 400 dispenser per år beviljas.

Mer läsning

Annons