Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många eldstäder är okända

När sotningsreglerna ändrades för tio år sedan varnades för ökat antal eldsvådor. Så blev det inte. Däremot saknas numera många eldstäder i skorstensfejarnas register.

De flesta fastighetsägare har bra koll på eldstäderna, och de som vill sota själva är kunniga.

– I nuläget har 55 fastighetsägare i Nordanstig och 115 i Hudiksvall tillstånd att sota. Det tillkommer kring ett halvdussin årligen i Nordanstig, drygt dubbelt så många i Hudik. Det är intresserade människor med kunskap. Endast någon enstaka får avslag då de ansöker, säger skorstensfejarmästare Håkan Melin, Hudiksvall, som anser att felaktig eldning, eller att eldstäder inte sotats, är största problemet.

– Efter varje storm eller köldknäpp ringer fastighetsägare som vill använda en eldstad som stått obrukad. Vi tror det finns massor av eldstäder – kakelugnar, öppna spisar, kaminer och vedspisar – som ramlat ur våra register när de inte används.

Och bör kontrolleras innan eldning?

– Ja. Vet man att ingen sotning skett de senaste 5-10-15 åren, kanske ännu längre, ska man ringa. Detta skjuts ofta upp och glöms, men regniga somrar brukar det komma in flera sådana ärenden, även sommarstugor.

Vad gäller när man köper hus eller stuga med eldstad?

– Det är alltid köparens ansvar att kontrollera eldstäder innan de tas i bruk. Jag brukar råda den som ska köpa hus att göra besiktning, den kan bli ett bra verktyg för att få ner priset också.

Varför hoppar vissa över sotningen?

– Många bekymrar sig för kostnader, en del klagar när vi har krav på stegar med mera. Men man får se sotningen som en förlängning av hemförsäkringen.

Hittills i vinter har endast ett par soteldslarm gått i norra Hälsingland. Håkan Melin har tips för att slippa fler:

– Fundera på hur ni eldar. Veden ska vara torr, inte nyhuggen. Elda inte stora brasor om det blåser eller är väldigt kallt. Soteld inträffar vid dålig förbränning, skaffa rökgastermometer. Blir det soteld: stäng alla drag och ring räddningstjänsten!