Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många deklarerar för sent

Förra året lämnade tusentals gävleborgare in deklarationen för sent. 1 800 blev skönstaxerade, och fick betala dyra förseningsavgifter.

Annons

Deklarationsblanketten i brevlådan är ett lika säkert vårtecken som krokusen i rabatten. Den 4 maj ska deklarationen vara inlämnad. Men långt i från alla lämnar in i tid. Förra året lämnade tusentals gävleborgare in sin deklaration för sent.

- Absolut vanligaste orsaken är att folk glömmer eller att de befinner sig i personliga svårigheter. De har då inte ordning på sina papper eller så orkar de helt enkelt inte ta tag i saker som att deklarera, säger Malin Wirsén, chef för service- och kommunikationsenheten på Skatteverkets mittsektion.

Den som inte skickar in sin deklaration i tid får en påminnelser och förseningsavgifter på upp till 3 000 kronor. Efter tredje påminnelsen gör Skatteverket en skönstaxering, vilket innebär beskattningen uppskattas utifrån de uppgifter som finns tillgängliga.

Under fjolåret blev drygt 1 800 gävleborgare skönstaxerade, varav hälften är löntagare.