Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många deklarerar för sent

Förra året lämnade tusentals gävleborgare in deklarationen för sent. 1 800 blev skönstaxerade, och fick betala dyra förseningsavgifter.

Deklarationsblanketten i brevlådan är ett lika säkert vårtecken som krokusen i rabatten. Den 4 maj ska deklarationen vara inlämnad. Men långt i från alla lämnar in i tid. Förra året lämnade tusentals gävleborgare in sin deklaration för sent.

- Absolut vanligaste orsaken är att folk glömmer eller att de befinner sig i personliga svårigheter. De har då inte ordning på sina papper eller så orkar de helt enkelt inte ta tag i saker som att deklarera, säger Malin Wirsén, chef för service- och kommunikationsenheten på Skatteverkets mittsektion.

Den som inte skickar in sin deklaration i tid får en påminnelser och förseningsavgifter på upp till 3 000 kronor. Efter tredje påminnelsen gör Skatteverket en skönstaxering, vilket innebär beskattningen uppskattas utifrån de uppgifter som finns tillgängliga.

Under fjolåret blev drygt 1 800 gävleborgare skönstaxerade, varav hälften är löntagare.