Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många brister i djurhållning

Hästar saknade ligghall och skaderisken var stor där getterna hölls.

Lösa bildäck, lösa föremål, krattor och spadar, kablar och ett sågblad fanns i utrymmet där getterna hölls, då länsstyrelsen kontrollerade djurhållningen på en gård i Hudiksvalls kommun.

Inspektionen skedde efter en anmälan om att det fanns brister i djurhållningen. Inne i bostadshuset fanns 28 kaniner, och djurskyddshandläggarna noterade brister på en rad punkter: ammoniakhalten i luften var för hög, det var för små hyllor för att samtliga kaniner skulle kunna sitta på och under, en kanin som hölls utomhus saknade skydd mot vädret, och en kanin saknade rent dricksvatten.

Även getternas omständigheter fick anmärkningar, med utstickande spikar i väggarna, oskyddade fönster, lösa föremål som getterna kunde skada sig på, och brist på rent vatten.

Fyra hästar fanns på gården, men bara en hästbox. Ligghallen var för liten och saknade tak. Det saknades också plankor i ligghallen.

I hästboxen förvarades kaninburar, sadel och träns, och det hängde täcken över boxväggen. Skyddet för fönstren i hästboxen var inte tillräckligt hållfast för att klara hästsparkar, boxen saknade grind och i stället användes en fjädergrind.

Djurägaren har blivit informerad om vilka krav som ställs enligt djurskyddslagen, för att djuren ska må väl och undgå skador.