Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många Bollnäsbor vill få hjälp att fimpa

Hälsocentralen i Bollnäs satsar på tobaksavvänjning och här är det kö till rökstoppsgrupperna som startade för ett år sedan.

- Jag tror att det ökade intresset handlar om att media har uppmärksammat Kol och andra rökrelaterade sjukdomar. Folk är mer medvetna i dag, säger Carina Rammelt-Johansson, distriktssköterska på hälsocentralen Mitt hjärta i Bollnäs.

Sedan januari i år har cirka 90 personer sökt hjälp för tobaksavvänjning på hälsocentralen Mitt hjärta. Mer personal är under utbildning och en väntelista har upprättats för patienter som vill få hjälp att fimpa.

Carina Rammelt-Johansson motiverar patienterna till rökstopp och hjälper till med medicinering och receptfria nikotinpreparat.

- Jag tycker att det är bra att resurser satsas på det här. Nu kan vi erbjuda hjälp och det känns angeläget när vi har märkt det stora behovet, säger hon.

 

Tidigare har inget speciellt rökavvänjningsprogram funnits på hälsocentralen och Elisabeth Winsjansen, enhetschef på Mitt hjärta, berättar att de nu medvetet satsar på det.

- Vi har sett ett stort behov och prioriterar detta, för rökstopp är den absoluta grunden för många patienter, säger hon.