Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många björnspaningar i trakten

Under senare tid har flera spaningar av björn nära bebyggelse rapporterats i länet. Men det är inte ovanligt att man ser björnar under våren, eftersom tillgången på mat då är dålig i skogen, berättar Sara Sunden, rovdjurshandläggare länsstyrelsen.

Annons

– Det är på våren när de söker sig till gröngräs när det inte finns bär i skogen som de kommer närmare bebyggelse. Längre in på sommaren håller de till i skogen.

I onsdags gav vakthavande befäl i Gävle tillstånd att skjuta varningsskott mot en björnhona med ungar som kom nära ett boningshus i Tallåsen. I det fallet var det förmodligen bikupor på tomten som lockade björnen.

– Det vi gör när det gäller bikupor är att erbjuda bidrag till stängsel, säger Sara Sundin.

Hon påpekar att det är viktigt att informera antingen länsstyrelsen eller polismyndigheten när det finns närgångna björnar, så att de kan hanteras på bästa sätt.

Men Lars Fredin, jaktansvarig på polismyndigheten i Gävle, menar att det är väldigt vanligt att se rovdjur numera i länet. I observationslistan för rovdjur på nätet har nio spaningar rapporterats in i Hälsingland bara sedan i måndags.

– Det finns synliga björnar på många ställen i vårt län nu. Så man behöver inte ringa för att man ser rovdjur. Om de är närgångna och störande så ska man höra av sig så får vi göra någon form av bedömning. Men man kan också vara glad över att få se björn.

Bor man nära skogen så kan man räkna med att det finns björn där, menar Lars Fredin.

– De är normalt sett varken aggressiva eller farliga mot människor utan mest nyfikna. Men det finns en fara när de har ungar, för då blir de väldigt beskyddande. Om man känner man sig osäker och tycker att de har ett konstigt beteende kan man så klart höra av sig.

Söker björnen mat i närheten av bostaden är det viktigt att agera så fort som möjligt, påpekar han.

– Om man ska göra någon typ av skrämsel så är det viktigt att göra innan de bli etablerade där. Skrämselskott brukar fungera om gör det tidigt. Men finns det mycket mat så kan det vara svårt att bli av med dem i alla fall.

Då är det framför allt länsstyrelsen som fattar beslut om exempelvis skyddsjakt eller att stängsla in bikupor eller fårhagar.

– Polisen har inget ansvar för vilda djur. Men det finns en paragraf i jaktvårdslagen som gör att man kan gå ut och skjuta rovdjur när de visar farligt beteende mot människor. Då är det akut och hamnar hos oss. Det sker några gånger per år.

Han påminner om att man absolut inte ska mata björnarna.

– Då präglar man dem och det kan ställa till problem.