Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många beslut om vindkraft tas i dag – fem ärenden på nämndens agenda

Myndighetsnämnden behandlar fem vindkraftsärenden gällande sammanlagt 73 vindkraftverk under dagens beslutsmöte. Det handlar om Högkölen, Hybbelberget, Hemberget, Blacksåsberget och Bondarvsvallsberget.

Läs också: Inför beslut om vindkraft i Harsa – företaget vill begränsa möjligheten att överklaga

Vindkraftsbolaget OX2 har tagit över Samkrafts tillstånd att få bygga 30 vindkraftverk med en maxhöjd av 180 meter på Högkölen sydväst om Färila. Men företaget ansökte i våras om att få bygga vindkraftverk som är 206 meter höga i stället.

Miljöprövningsdelegationen i Dalarna vill nu ha ett nytt beslut från kommunfullmäktige, som har vetorätt i frågan. I början av december tog kommunstyrelsen beslut om att inte tillstyrka ansökan. Nu ska ärendet upp i nästa fullmäktigemöte.

Läs också: Högre kraftverk på Högkölen

Även myndighetsnämnden ska komma med ett yttrande i samma ärende. Om det blir ja eller nej beslutas under dagens möte.

Ett annat vindkraftsärende som har kommit upp på agendan igen gäller de fem vindkraftsverk som företaget Eolus Vind vill bygga på Hybbelberget söder om Järvsö.

Läs också: Beslut om Hybbelbergets framtid

Förra sommaren enades myndighetsnämnden om ett nej till företagets bygglovsansökan och miljöanmälan eftersom området ligger nära bebyggelse och området bedöms som känsligt. Man ansåg också att vindkraftparken skulle störa landskapsbilden i Ljusnans dalgång.

Läs också: Nej till vindkraft i Järvsö

Företaget överklagade ärendet till länsstyrelsen, som gick på nämndens linje. Men företaget gav sig inte utan gick vidare till nästa instans. Ärendet behandlas nu i mark- och miljödomstolen, som har bett om ett yttrande av myndighetsnämnden. Åt vilket håll det yttrandet lutar kommer att beslutas på dagens nämndsmöte.

Det tredje vindkraftsärendet som tas upp i myndighetsnämnden i dag handlar om Hemberget mellan Färila och Los. Där ansökte Nordex Sverige år 2013 om att få bygga 34 verk. Flera av dessa låg nära byn Lillskog. Företagets förutsåg ett negativt beslut från kommunfullmäktige förra våren och tog då tillbaka sin ansökan.

Läs också: Ja till närmare hundra nya vindkraftverk

I april lämnade bolaget in en omgjord ansökan med 27 vindkraftverk som ligger längre från Lillskog. I dag tar myndighetsnämnden beslut om sitt yttrande i frågan.

Läs också: Lillskog skyddas från vindkraftverk

Planen är att ärendet sedan ska upp i samhällsutvecklingsutskottet i januari och därefter till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Under dagens möte kommer myndighetsnämnden även att ta beslut om bygglov och miljöanmälan gällande Vindmarks ansökan om elva vindkraftverk på Blacksåsberget och Bondarvsvallsberget.

Läs också:

Starka intressen påverkar politikernas vindkraftsbeslut: "Det är så mycket tyckande"

Hotet mot skidparadiset i Harsa: "Blir det ingen vindkraft så blir det ingen skidåkning"

Flera frågetecken kring företag som vill bygga vindkraft i Harsa

Länsstyrelsen starkt kritisk mot vindkraftsplaner i Harsa

Stor kritik på informationsmöte: "Det är vansinne att bygga vindkraft på Blacksås"

Många har yttrat sig om vindkraftsplanerna i Harsa: "Vi är faktiskt rejält skärrade"

Harsagårdens ägare om vindkraftsplaner: "I slutändan ordnar det sig, hoppas jag"