Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många barn far illa – anmälningar strömmar in

Antalet anmälningar om barn som far illa fortsätter att ligga högt i kommunen. Asylboendena i Järvsö och höstens ökade droganvändning bland unga pekas ut som de främsta bovarna.

Annons

Vi kunde i december förra året berätta om den höga frekvensen anmälningar om barn som far illa som socialtjänsten tar emot. Den trenden verkar fortsätta även in på det här året. Även om antalet anmälningar minskade något under januari, då 49 nya fall anmäldes, var siffran för februari, med 64 nya fall, tillbaka till höstens höga antal på runt 60 fall per månad.

– Ett skäl till den högre belastningen på socialtjänsten är Migrationsverkets placering av asylboenden i Järvsö. Där lever både vuxna och barn under svåra förhållanden, och händer det barnen något så är det kommunens ansvar att agera. Ett annat skäl är det ökade drogmissbruksproblemet bland ungdomar, och att många familjer i kommunen lever i ekonomisk utsatthet, säger Chatarina Plomér, enhetschef för socialtjänstens barn- och familjeenhet.

Hon påpekar också att varje anmälning inte nödvändigtvis handlar om ett unikt fall, utan att flera anmälningar kan handla om samma individ. Antalet anmälda fall är därför inte detsamma som antalet drabbade barn.

Inströmningen av nya ärenden gör att arbetsbelastningen på socialsekreterarna ständigt ligger högt. Samtidigt har det varit svårt att rekrytera ny kompetent personal, inte bara i Ljusdal utan i hela landet, enligt en skrivelse från omsorgsnämnden i oktober förra året. Personalbrist på grund av sjukskrivningar har gjort att fallen i Ljusdal har hopat sig, och socialtjänsten har svårt att hinna ikapp. Under en vecka i december hade man till exempel bara tre socialsekreterare på plats av de ordinarie tio. Brist på erfarenhet hos nya socialsekreterare är också ett problem.

– Idealet vore att ha socialsekreterare som har arbetat med barn i två till tio år. Erfarenheten gör stor skillnad. Ju längre man har jobbat med frågorna, och ju fler fall man har haft hand om, desto bättre och effektivare kan man arbeta, säger Chatarina Plomér.

Framtiden är svår att sia om. Även om ny personal har tillkommit sedan december så finns det mycket arbete att ta igen samtidigt som nya ärenden strömmar in. Mycket beror också på om asylboendena i Järvsö blir kvar eller ej.

– Skulle boendena läggas ned så skulle antalet ärenden omedelbart minska, men det är ingenting som vi styr över. Jag kan inte blicka längre fram än till sommaren, säger Chatarina Plomér.

Dessutom hoppas hon att drogproblematiken kan bli bättre nu när föräldrar förhoppningsvis har fått upp ögonen för problemet.