Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många bäckar små - dags att reagera!

Robinsion-Christian berättar att han börjat gå i grupp för att tala om sina eskalerande alkoholproblem. Schalgerkända Jessica Andersson har släppt en bok om hur det var att växa upp med en missbrukande mamma och KD:s kommunalråd i Uppsala har varit på behandlingshem ett tag. Detta är bara några av de som drabbats illa och kommit ut om det på sista tiden.

Förmodligen är också den här tidningen full av små kantnotiser om helgens misshandelsfall och rattfyllor. Alla har en person bakom sig som uppenbarligen har ett problematiskt förhållande till alkohol och kanske också ytterligare ett offer.

Jag har glatt mig åt att alkoholfrågan ändå har fått ta relativt stor plats inför parlamentsvalet. Kristdemokraterna har valt att profilera på införselkvoterna och även annat drogrelaterat, bland annat genom att som andranamn på sin lista ha Sofia Modigh, en kvinna tungt förankrad inom nykterhetsrörelsen. Tufft!

I valdebatten som var diskuterades frågan om införselkvoter och bortsett från Moderaterna så såg de andra partierna problemet. Någon lyfte också det aviga i att EU behandlar alkoholen som en jordbruksfråga och inte en folkhälsofråga. Vinbönder är en stark grupp i EU och de vill gärna sälja sina varor och när det jämställs med havre och hö så känns det snett.

Moderaterna har också pläderat för det som kallas gårdsförsäljning, att mindre alkoholföretag ska kunna sälja sina varor till exempelvis förbipasserande turister. Många bäckar små är ett uttryck som jag tycker att det är lämpligt att fundera på det nu med. Varför är det så viktigt att kunna köpa, sälja och förtära alkohol överallt, när som helst?

Alla känner någon med alkoholproblem, trots det verkar det finnas en utbredd tro att det finns något statiskt i att en andel människor ska hamna i missbruk. Att det inte spelar någon roll vilka grepp man tar på frågan. Det är självklart inte sant.

Om man genom ett trollslag såg till att alkoholen inte fanns tillgänglig som dryck skulle ingen ha problem med alkoholmissbruk i någon grad. Det är enkelt att förstå. Men detta är förmodligen inte att tänka på eftersom nubben för många är fast rotad i vad som ingår i de mänskliga rättigheterna. Vi måste därför slåss för monopol och åldersgränser, något som bevisligen håller nere alkoholkonsumtionen och därför är en vinstaffär.

Det är ett klart samband att ju mer det dricks (och det gör det om det är billigt och lättillgängligt) av folk som tror sig ha koll, desto fler kantnotiser om slagsmål och rubriker om missbrukande kändisar får vi.

Kommunalrådet, Gustaf von Essen sade till tidningen Dagens Samhälle att han ofta befunnit sig i sammanhang där det bjudits på alkohol. De många bäckarna helt enkelt.

Robinson-Christian berättar att han i rampljuset haft massor av tillfällen att dricka och tagit dem, men bland annat ett krossat förhållande och rattfyllor som följd. Jessica Andersson kommer att få leva hela sitt liv i vetskapen om att alkoholen tog en del av hennes barndom.

Varför reagerar inte fler ännu hårdare och ännu mer på att vi i ett så kallat civiliserat samhälle låter detta fortgår? Är vi Moderater allihopa?