Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manar Thoresen till bojkott av S-kandidater?

Ett ingrepp i kommunernas mest grundläggande rättighet – det kommunala självstyret. Så beskriver Sven-Åke Thoresen (S), kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall, förslaget att slopa den kommunala vetorätten när det gäller vindkraftsetableringar.

Annons

Det är Steven Crosson (KD), andranamn på riksdagslistan för Kristdemokraterna i Gävleborgs län, som i lördagens tidning menar att vetorätten borde avskaffas om kommunerna ställer sig på tvären.

Thorsen blir så arg över det här förslaget att han uttrycker en förhoppning om "att människor med sådana åsikter inte kommer in i våra nationella parlament".

Det är helt riktigt att det kommunala självstyret är något väldigt viktigt att slå vakt om och upprätthålla. Men när det gäller det kommunala vetot mot vindkraftsetablering så är det något som alliansregeringen införde trots protester från de rödgröna partierna.

Det största hotet mot just det här kommunala vetot måste ju ligga i att vi får en rödgrön regering.

Betyder det här att Thoresen manar till bojkott av riksdagskandidaterna från S, V och MP?

Även om det är den logiska konsekvensen av hans resonemang ska vi kanske ändå inte tolka det riktigt så.

Samtidigt är det något egendomligt att Thoresen är så snabb att dra sin lans för kommunernas självbestämmande, men är direkt motståndare till att låta kommuninvånarna få ett större självbestämmande som nyttjare av den kommunala verksamheten.

Varför är det så viktigt med kommunalt självbestämmande men inte individuellt?

Mer läsning

Annons