Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måna om skattepengarna

En man med ambition att bli Sveriges statsminister i september 2014 kan inte rimligtvis fuska medvetet med hyran. Det vore en alltför absurd tanke. Håkan Juholt är en erfaren politiker, väl medveten om att smuts förr eller senare stiger till ytan. Han är dessutom mycket välbetald.

Sedan Håkan Juholt tillträdde som partiledare har han dels fått ut det vanliga riksdagsarvodet, dels ett partiledartillägg från S – vilket ger en månadslön på 144 000 före skatt. Dessförinnan fick han under en period fallskärm från Socialdemokraterna – i egenskap av före detta biträdande partisekreterare. I kombination med riksdagsarvodet gav fallskärmen cirka 80 000 kronor i månaden.

Med sådana inkomster skulle väl inte ens Krösus Sork och Joakim von Anka försöka lura till sig ett hyresbidrag på några tusenlappar.

På fredagen uppdagades att Håkan Juholt – helt i strid med riksdagens regelverk – har begärt ersättning för hela hyran för sin och sambon Åsa Lindgrens lägenhet strax söder om Stockholm.

Innan Juholt flyttade in betalde Lindgren hela hyran själv. Sedan Juholt flyttade in har riksdagen – och därmed landets skattebetalare – fått betala rubbet. Juholt menar att han borde ha läst reglerna.

Behövs det verkligen? Borde inte en statsministerkandidat inse att detta är orimligt?

Om Håkan Juholt trodde att skattebetalarna står för inte bara hans utan också hans sambos boendekostnader – borde han inte ha velat förändra det regelverket? Tycker inte arbetarledaren Juholt att de pengarna kan användas bättre på annat håll?

Slarv kan hända den bästa. Medvetet fusk framstår som alltför osannolikt. Men nästa gång Håkan Juholt talar om rättvis fördelning kommer det klinga falskt.

Ida Thulin