Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män vill se bättre villkor för kvinnor

Hemtjänsten jobbar med odrägliga villkor – det tycker män vid tekniska förvaltningen.

Visst tycker flera av dem att de har det stressigt ibland, men det är inget i jämförelse med kvinnorna.

– Det är för jävligt hur de har det, säger Micke Jonsson.

Hörselskydden sitter på plats när verkstadsmekaniker Micke Jonsson lyfter vinkelslipen. Han jobbar vid verkstan hos renhållningsverksamheten på Granskär. När han hör om Arbetsmiljöverkets rapport som visar att kvinnor mår sämre på kvinnodominerade arbetsplatser än män på mansdominerade reagerar han. När han får veta att inte ens hälften av dem tror att de kommer att orka jobba till pensionen och att varje minut klockas för att slimma schemat häpnar han.

– Har de det så! Det är ju en skrämmande utveckling, det är inte mänskligt, säger Micke Jonsson.

Han är inte ensam om att reagera på kommunkollegornas arbetsvillkor inom hemtjänsten. I lunchrummet blir alla bestörta när de får veta.

– Min fru jobbar inom omvårdnad och hon har det många gånger arbetsamt. Visst har vi det slitigt här under vissa perioder, men vi mår inte dåligt av det, säger Peter Forsberg.

Söderhamn är inget undantag när det gäller könsfördelningen i hemtjänsten och tekniska förvaltningen. Hemtjänstens centrala enhet har drygt fyrtio medarbetare, fyra av dem är män. Vid renhållningsverksamheten är i alla fall chefen kvinna.

Tekniska förvaltningen har skurit ner kraftigt på personalen genom åren. 35 till 40 personer har blivit till elva.

– Vi jobbar med döda ting och de kan vänta, vi kan lägga om scheman, och det mår vi bra av, men visst är vi underbemannade och har mer att göra, säger han.

Ingen av männen i lunchrummet skulle kunna tänka sig att byta jobb med någon på hemtjänsten.

– Jag förstår att pengar måste jagas, men det får inte gå till vansinne. Det måste satsas pengar, det går inte att försumma de äldre som slitit hela sina liv, säger Tomas Bodlund.

– Varför är det så orättvist? Män och kvinnor är lika mycket värda, säger Peter Forsberg.

I andra änden av stan sitter omvårdnadsförvaltningens chef Stefan Blomquist. Han har inte hunnit läsa rapporten, men han är medveten om att det är stressigt för personalen inom hemtjänsten, och han poängterar att de fixar det mesta och att personalen gör ett fantastiskt jobb.

– Vi tar frågor om arbetsmiljö på allvar. Vi har strategidagar till veckan och där är hemtjänsten en viktig fråga.

Hur går ni vidare?

– Vi kommer att titta på rapporten. Vi jobbar också kontinuerligt med de problem vi ser.

Ett sätt att planera och fördela arbetet rätt med den slimmade personalstyrkan är att dokumentera varje besök via mobiler på plats – vilket stressar personalen. Den detaljen lyfter Stefan Blomquist som något positivt.

– Det har jag inte fått till min stol, när jag stämmer av säger de att det fungerar bra, jag har inte hört om något missnöje.

Stefan Blomquist kan inte lova att situationen blir bättre, först måste han veta vad som behöver åtgärdas.

Flera i personalen tycker inte att ledningen lyssnar.

– Jag känner att vi lyssnar, men det beror på vilka förslag som lämnas.

Finns det en genusproblematik?

– Det kan det absolut finnas. Beroende på hur det ser ut i verkligheten inom många branscher och sektorer. Till exempel löneläget, det ser kommunen över nu i en kartläggning.