Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män väljer män...

Kanske har männen svårt att se kompetensen hos alla fantastiska kvinnor. Eller så kvoterar männen själva – låt säga att just 25 procent kvinnor känns bra!

Det är intressant att läsa (DN 10/9) att Maud Olofsson säger: Fler bolagsledningar och valberedningar måste inse vikten av att ta in fler kvinnor i ledningar och styrelser. Andelen kvinnor i chefsleden är 7 procentenheter lägre än nivån som noterades år 2004. Statistiken baseras på körningar av Postens adressregister (PAR) med 850 000 personer i befattningsregistret. Nedgången sker även i relativt jämställda branscher som handel och bank och försäkring. Samhället kommer inte att lösa det här på egen hand, åtminstone inte inom rimlig tid. Men Maud Olofsson, näringsminister, och Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister, avvisar konsekvent alla tankar på att jämställdheten i Sverige skulle tjäna på kvotering. I Gävleborg är andelen kvinnliga chefer 25 procent.

I Norge införde man kvotering för något år sedan och ett av huvudargumenten emot var att styrelser skulle bli mindre kompetenta när man tvingades plocka in kvinnor som förmodades ha en lägre kompetens än männen. I Sverige står kvinnor för 65 procent av alla akademiska examen. Det visade sig i utvärderingen att norska styrelser hade höjt sin kompetens när kvinnorna kom in på de beslutande positionerna. Intressant! Vilka väljer högsta cheferna? Jo, det gör styrelserna. Vem väljer styrelser? Jo, det gör valberedningar. Vilka sitter i valberedningarna? Jo, det gör ofta män. Vilka väljer de? Ofta män. Kanske har männen svårt att se kompetensen hos alla fantastiska kvinnor. Eller så kvoterar männen själva – låt säga att just 25 procent kvinnor känns bra!

Miljöpartiet ser kvotering och positiv särbehandling som ett verktyg eller metod för att främja jämställdhet i olika sammanhang. I särskilda fall kan positiv särbehandling användas för att komma till rätta med att ett kön är kraftigt underrepresenterat inom ett specifikt yrkesområde, kanske för att öka andelen män på förskollärarutbildningen. Det är nödvändigt att bryta den ordning som finns i samhället, främst kvinnors underrepresentation på beslutande positioner. Miljöpartiet vill se fler kvinnor på ordförandeposter, som chefer och på andra ledande positioner i samhället. Den offentliga sektorn har ett extra stort ansvar för att medverka till en aktiv rekrytering av kvinnor till ledande positioner. Jag och miljöpartiet hoppas att vi inom kort får se ett jämställdare Sverige. Det tror vi att Sverige kommer att tjäna på.

Regeringen reserverar 100 miljoner kronor nästa år i att utbilda kvinnor för att öka andelen kvinnor bland nyföretagare. Gunvor G Ericson, jämställdshetspolitiskt ansvarig i miljöpartiet, hävdar att regeringen i stället borde satsa 100 miljoner på att utbilda valberedningar. Vad tycker du? Vad tror du skulle ge bäst resultat?

Carina Rist

Miljöpartiet i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel