Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man tappar några kilo stress så fort man kliver ur bilen"

Mitt ute på den hälsingska landsbygden, bland åkrar och granar, finns en indisk tradition med tusenåriga anor. Här lämnar man den vardagliga stressen bakom sig och ägnar sig i stället åt olika former av meditation och yoga. Ljusnan har besökt Satyananda Yoga Center – i Gässlingsbo.

Annons

Det är inte vid första anblicken man lägger märke till att något är speciellt med AndersOlsgården – den ser ut som vilken hälsingegård som helst. Men när man klivit ur bilen och promenerat ner mot trädgården är det något som händer. Plötsligt breder ett helt annorlunda landskap ut sig.

Här finns glittrande dammar med lotusblommor, stensättningar där små statyetter och färgade stenar skymtar fram i skrevorna, här och där finns små gläntor med träbänkar och på en gräsplätt intill ett lusthus står en stor buddhastaty. Ett porlande hörs från ett vattenspel i en av dammarna, i övrigt är det lugnt och stilla. Vi har kommit till Satyananda Yoga Center – en yogakursgård mitt ute på landet i Hälsingland.

– Tystnad är viktigt här. Vissa perioder under dagen tillbringar vi under tystnad, på vissa kurser kan vi ha total tystnad dygnet runt under några dagar, säger Mattias Hagman, som tagit emot oss tillsammans med Swami Maitreyi och Lena Setterwall. Han förklarar:

– I vårt samhälle i dag lever vi aldrig i tystnad, det är ljud överallt. Efter ett tag i tystnad märker man hur mycket energi man sparar och man kommer dessutom närmare sig själv.

Deltagarna i kurserna går efter ett schema. Uppstigning tidigt, morgonyoga, frukost, en föreläsning och därefter några timmars karmayoga – ett slags meditation där man samtidigt arbetar.

– Man gör det man brukar göra hemma, en del lagar mat, andra städar eller trädgårdsarbetar. Men skillnaden är att man här inte gör det för sin egen skull, det finns inga förväntningar utan arbetet i sig är meditativt, säger Swami Maitreyi.

Tanken är att man ska komma bort från prestationstankar och stress och i stället bara tänka på precis den syssla man utför.

– Det finns så mycket onödig stress i dag. Och det här är något man ska kunna ta med sig hem till familjen och vardagen också, att arbeta meditativt. Det är ju egentligen inte av handlingarna vi blir stressade utan att vi tänker på resultaten.

Därefter är det lunch, följt av lite ledig tid innan nästa yogapass. Efter middagen avslutas dagen med kirtan, som är en form av musikmeditation.

Satyananda Yoga har funnits i Gässlingsbo sedan 1987, gården köptes bara några år efter att föreningen startat sin verksamhet i Sverige. Och varje år kommer olika yogalärare hit för att hålla kurser och retreater. Trots det är det få Bollnäsbor som känner till kursgården. Men det är inte så konstigt, tycker Mattias Hagman.

– De flesta hittar hit genom våra yogaskolor, det är så vi marknadsför gården. Och det finns ingen skola i Bollnäs, den närmaste ligger i Gävle.

Gården som omges av den vackra trädgården är en äldre hälsingegård, som man renoverat försiktigt och försökt hålla sig till färger som stämmer överens med gårdens historia.

– När vi kom hit var det en man som hade bott här i många år utan att förändra något, så gården var orörd. Vi började rusta upp och bakom tapeterna hittade vi tidningspapper från början av 1900-talet, berättar Swami Maitreyi.

Numera finns det rinnande vatten och enklare badrum i husen. Rummen är också enkla och det finns en mening med det.

– Samhället blir mer och mer komplicerat och vi ska vara tillgängliga 24 timmar om dygnet. Att lämna det bakom sig och för ett litet tag leva riktigt enkelt gör att sinnet också blir mer okomplicerat, säger Mattias Hagman.

Just nu pågår en vidareutbildning för yogalärare och ett 20-tal personer från hela landet har samlats, bland annat för att undervisas av Swami Maitreyi som bott i Indien de senaste 18 åren. Så just nu är gården full av människor som sysslat med yoga länge. Men det kommer också en del nybörjare till kurserna.

– En del som inte provat tror tyvärr att yoga är svårt. De kan säga "jag kan inte prova yoga för jag är för stel". Men så är det inte alls. Satyananda yoga passar alla, redan från början.