Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man ska låta bli att lägga delade turer"

I Ljusdal förekommer det fortfarande delade turer inom omsorgsförvaltningen. Enligt omsorgschefen Marita Wikström är dessa frivilliga, men det tror inte Kommunals ordförande på.

– Arbetsgivaren menar att de delade turerna är frivilliga. Men det stämmer inte på alla ställen. Vi har fått höra från arbetsplatsombud att chefen gör scheman med delade turer, säger Ann Eriksson, ordförande för Kommunal i Ljusdal.

Enligt Marita Wikström, chef på omsorgsförvaltningen, är schemat för medarbetarna på omsorgen uppbyggt på att man ska kunna jobba varannan helg utan något uppdelat pass.

– Sedan kan man frivilligt välja att ha delad tur för att man ska kunna jobba färre helger eller göra alla sina arbetspass på sin hemarbetsplats.

Hon menar att det är viktigt att ha tillräckligt många anställda på plats under morgnar och kvällar inom äldrevården.

– Våra kunder behöver hjälp för att komma upp på morgonen och kommer i säng på kvällen. Med fler antal anställda skulle de vara för många mitt på dagen. Sedan är det ju också en ekonomisk fråga. Det här är något vi har gjort utifrån budgetanpassningar under många år.

En annan anledning till svårigheten att få bort de delade dagarna har med rätten till heltid att göra, menar Marita Wikström.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna få önskad sysselsättningsgrad. Den kombinationen, med att ha täckning ständigt, att vi har det fasta schemat i stället för flextidschemat och att man ska kunna få göra sina arbetspass på en arbetsplats, det går inte ihop utan delade turer. Men det är klart att man helst skulle vilja slippa även de frivilliga delade turerna.

Ann Eriksson tycker det är viktigt att arbeta för att få bort de delade passen ur schemat.

– Ja, vår uppfattning är att man ska låta bli att lägga delade turer, absolut. Det är en arbetsmiljöfråga bland annat. Att vara upplåst från tidig morgon till sen kväll är inget vi förordar. Vi har försökt jobba bort det länge. Och det var inte så att man inte hade delade turer när man hade flexavtalet. Det fanns delade turer då också, det har inget att göra med något avtal.

Under februari inleddes löneöversynsförhandlingar där Kommunal efterlyser en plan för hur man ska minimera och arbeta bort de delade turerna.

– Vi tycker att det är jättebra om våra medlemmar har möjlighet att vara med och påverka schemat. Men det är arbetsgivaren som har ansvaret. Det finns en arbetstidslag och arbetsmiljölag som ska följas.