Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man pratar om oss i hela skyttesverige"

Sedan 2009 har Loos Skytteförening tagit 56 medaljer i de olika SM-formerna.
Vad är det som gör att sex ungdomar från det lilla samhället med bara några hundra invånare lyckas så bra?
– Det är engagemangen först och främst, säger Fanny Storm, bronsmedaljör i junior-SM nu senast.

I dagsläget är de fyra stycken aktiva i Loos Skytteförening. Daniel Wallberg, Fanny Storm, Evelina Isaksson och Victor Isaksson.

Den senaste i raden framgångar är ett lagbrons och ett individuellt brons i junior- respektive senior-SM. Dessa medaljer plockades av Fanny Storm och Evelina Isaksson, där Evelina var den som kammade hem det individuella bronset.

Det går som tåget för de unga skyttarna.

– Det är helt sjukt, man pratar om oss i hela skyttesverige, säger ledaren Johnny Wallberg.

Daniel Wallberg, som var den som tog klubbens första SM-medalj 2009 går nu på skyttegymnasiet i Strömsund.

Han kan vara en av anledningarna till losskyttarnas fina framgångar, eller åtminstone till intresset för sporten i den lilla orten sex mil utanför Ljusdal.

– När det väl har gått bra för någon, om det går bra för Daniel (Wallberg) till exempel. Då kanske de små blir lite sporrade; ”åh vad coolt, jag vill också vara som Daniel”, menar Evelina Isaksson.

Fanny Storm tror dock att den största anledningen har att göra med det stora engagemanget, både från ledaren Johnny Wallbergs sida, men också från de deltagande skyttarna.

Det finns också en tredje aspekt i det hela. För att komma till botten med varför det går så bra för de unga skyttarna i Los, för det gör det, måste man se till vad Los är för samhälle. När klubben drog i gång var de över trettio medlemmar ställt mot dagens fyra aktiva. Allt färre barn föds i Los och det finns inte underlag för lagsporter.

– Man får ta vad som finns, säger Evelina Isaksson, som tycker att det är roligt med skytte men gärna hade sett att det också fanns någon lagsport att syssla med på orten.

När de båda tjejerna ar yngre åkte de till Färila för att spela fotboll. Men det blev inte så roligt till slut. Ett eller två träningspass i veckan gjorde att det blev för jobbigt att åka emellan.

Fanny Storm är mer tillfreds med utbudet. Hon har fastnat ordentligt för sporten. Och åker mer än gärna betydligt längre än till Färila för att tävla. Ungefär varannan vecka tävlas det på vintern, under sommaren nästan varje helg.

Hur kom du in på skyttet?

– Jag följde med min lillebror och sköt luftgevär, sen tyckte jag att det var jätteroligt, så då fortsatte jag, säger Fanny Storm.

Hon tränar ungefär fyra gånger i veckan under högsäsong, aningen mindre nu när det är ett litet uppehåll innan sommarens skyttegrenar tar fart.

I det stora hela är det OS som Fanny Storm siktar på. Hon vill ta sig så långt det bara går inom sporten.

Evelina är mer tveksam.

– Jag är velig.

Hon har haft en paus från skyttet tidigare, men började igen. Nu går tankarna igen.

– Jag inser ändå att jag inte kan sluta, det skulle bli så tråkigt. Och så går det så bra helt plötsligt. Men jag tar det som det kommer.