Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man plockar en "skolfjäder" i taget

Låt inte debatten gällande nedläggningshotade skolor i Hudiksvalls kommun klinga av, för då är det kört, menar Sören Molander.

Då kommer den dolda avfolkningspolitiken att fullföljas utan hänsyn till varken vad som är rätt eller riktigt, ekonomiskt försvarbart eller önskvärt för samhället.

Statens centraliseringsverktyg, kommunreformen (1971–1977) som kommunförvaltningarna försågs med har allt sedan dess varit ett dödligt hot mot alla inkorporerade tidigare självständiga kommuners samhällen.

Om man bara tittar på Njutångers skolan så började det med att vaktmästaren togs bort, sedan försvann biblioteket och därefter högstadiet. Att plocka en fjäder i taget är det bestialiska mönstret för att så småningom uppfinna svepskälet att stänga skolan helt.

På samma sätt brandskattas alla skolor i kommunen utanför Hudiksvalls stad, men också med en så mjugg tilldelning som möjligt, av utrustning och lokaler.

Men nedläggningshotet mot Njutångers skolan eller andra skolorna i kommunen är ett lika påtagligt hot mot respektive samhälles existens när den mycket väsentliga samhällsservicen som skolan utgör försvinner. Huspriserna kommer att falla med upp mot 100 000 per fastighet.

Föräldrar får ökade resekostnader och förlängda restider vilket blir ett hinder för att bo kvar eller flytta till orten. Och givetvis förlorade arbetstillfällen.

Njutångersbor, vi måsta markera vårt samhälles rättmätiga existens och bevarande, kräva att våra politiker möter upp till öppen debatt på neutral mark, här och nu. Namnlistor måste också rullas igång omedelbart.

Njutångers Folkets Hus är öppet, vill vi så kan vi.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel