Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man misshandlade sin fru och hotade med kniv

Ett bråk om en p-stav ledde till slag och dödshot. Nu döms en man i 20-årsåldern för brotten mot hustrun.

Mannen döms till villkorlig dom samt samhällstjänst om 75 timmar för olaga hot och misshandel.

Läs även: Man misshandlade kvinna på öppen gata i Edsbyn – döms i tingsrätten

Brotten inträffade i april i år i Bollnäs kommun. Enligt kvinnan tjatade mannen om att hon skulle ta ut sin p-stav. Hon blev irriterad, svarade argt men gjorde inget fysiskt, påstår hon. Då slog han henne med knuten näve över munnen. När hon böjde sig ner på grund av smärtan slog han henne över ryggen.

Därefter tog mannen upp en kniv och sa att han skulle döda henne.

Mannen nekade till brott. Enligt honom var det kvinnan som var irriterad och arg när de diskuterade p-staven. Han hävdade att det var hon som använde våld och att de skador hon ådrog sig i ansiktet tillkommit av misstag när han försökte värja sig. Han säger även att han inte ska ha hotat henne med kniv.

Hudiksvalls tingsrätt finner att kvinnans version av händelseförloppet är trovärdig och överensstämmer med de dokumenterade skador som hon fick. Däremot anses inte mannens version om hur kvinnan skadade läppen som övertygande. Därför döms mannen för brotten.

Att hon dessutom tagit ut skilsmässa och flyttat ifrån mannen tyder på att något allvarligt hänt, bedömer rätten.

Om fängelse hade utdömts hade mannen fått två månader, men tingsrätten bedömer att villkorlig dom och samhällstjänst är mer lämpligt.

En nämndeman är skiljaktig och anser att mannen inte kan dömas för olaga hot. Hon bedömer att de inblandade personerna är lika trovärdiga och eftersom det saknas stödbevisning för hotet ska han frikännas från det.

Läs även: Man drog kvinna i håret och sparkade henne – döms till skyddstillsyn och samhällstjänst

Läs även: Två män döms för misshandel efter restaurangbråk i Söderhamn