Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man måste kunna försörja sig

/

– Somliga vill ha mer förbud och mer lagar och regler. Jag tillhör inte dem, utan jag menar att det är först om vi upptäcker att det förekommer ett spritt missbruk som vi ska ta till lagstiftningsinstrumentet. Annars är det bra med lite flexibilitet för att få till exempel unga och personer med utländsk bakgrund att lättare kunna ta sig in på arbetsmarknaden.

Orden är Sven-Otto Littorins i Ekot, apropå det här med att Sverige kritiserats av EU-kommissionen för att LAS inte ger visstidsanställda ett nog starkt skydd.

Annons

Vad spritt missbruk egentligen innebär förklarar inte Littorin närmare. Men en bransch som onekligen upphöjt visstidsanställningarna och utnyttjande av arbetskraft till en hög konstform är de svenska medierna. Att bli inlasad är inom journalistkåren den urbana myten med stort U. Många har hört talas om det, få har upplevt det. Och mediebranschen är tyvärr inte unik.

Flexibilitet är fräsigt tycker Sven-Otto Littorin. Att inte kunna planera sitt liv är dock inte fullt lika fräsigt kan de flesta intyga som åkt LAS-karusell. Att inte veta var man ska arbeta mer än månader i stöten betyder också att ständigt vara på jakt efter nästa arbete, att hela tiden trippa fram på tå för att inte vara någon något annat än till lags. Flexibilitet satt i system riskerar skapa tysta arbetsplatser där ingen ifrågasätter och alla håller med.

Men det stannar inte där. Flexibiliteten begränsar inte bara individen som arbetstagare.

Även om flexibilitet är modernt är vårt samhälle inte inrättat efter modernt flexibla arbetstagare.

Väldigt många företeelser kräver snarare att vi är omodernt fast anställda. Att skaffa sig banklån och boende kan exempelvis bli svårt annars. Att etablera sig i samhället och bli en ansvarstagande medborgare som betalar sina räkningar i tid och klarar sig själv.

Men så tänker inte en regering som i grunden tycker LAS är ett gissel. Vilket LAS också är för många svenska arbetstagare. Om än på ett helt annat och mycket mer handgripligt sätt än det är för borgerliga ideologer.

Man måste kunna försörja sig. Och visa att man faktiskt inte bara lyckats ta sig in på arbetsmarknaden, utan även kommer att hålla sig kvar där. Men med arbetsgivare som hellre utnyttjar LAS till max, som staplar visstidsanställningarna på varandra och tycker parrelationen med arbetstagaren är ohet är det svårt att visa att vi är på arbetsmarknaden för att stanna.

Osäkerheten som en visstidsanställning innebär handlar inte bara om osäkerhet kring försörjningen. Det handlar om en osäkerhet som präglar ett helt liv negativt.

Oavsett vad Sven-Otto Littorin tycker.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons