Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man kan kryssa in vem som helst"

En öppen kandidatlista kan ge oväntade och även oönskade valresultat.

Det är inte helt ovanligt att framför allt nya och mindre partier inte skyddar sina namnlistor på valsedlarna inför ett val, enligt Hans Lejsäter på Valmyndigheten.

– De är väl ute i sista minuten eller hoppas på att fler personer dyker upp om de skulle få mandat. Etablerade partier är ute i god tid. De vill slippa överraskningar efter valdagen, säger han.

Trots att sista dagen för att anmäla kandidater och skydda sina listor till valen i höst har passerat, kan partierna beställa valsedlar – med öppna namnlistor – ända fram till dagarna innan valet. Vid en första anblick kan valsedlarna se likadana ut. Båda har namnlistor, skillnaden är att på att en skyddad lista kan man bara personrösta på de föreslagna namnen. På en valsedel med en icke-skyddad lista kan väljaren också själv skriva dit valfritt namn.

– Man kan kryssa in vem som helst. I små kommuner kanske det räcker med 100 röster för att bli invald. Förra valet så klagade en del på att de hade blivit invalda i Sverigedemokraterna, trots att de inte satt med i partiet. Det finns en massa sådana exempel runt om i landet, även om det inte är så vanligt, säger Hans Lejsäter.

Vad gör man om man råkar bli invald mot sin vilja?

– Då kan man gå till ordförande i fullmäktige och avsäga sig ansvaret.