Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man har lärt sig att tackla det"

Politiker rustas inför eventuella hot i valrörelsen.
– Det handlar om att vara förberedd, säger säkerhetssamordnare Göran Bergsman.

Var femte riksdags- och kommunpolitiker utsattes under 2012 för hot, trakasserier och våld i samband med sina uppdrag, visar en undersökning som Brå, Brottsförebyggande rådet, har gjort.

Även om det för tillfället inte finns några konkreta hotbilder mot politiker i Hudiksvall är det viktigt att vara förberedd ifall det skulle hända något, påpekar Göran Bergsman.

När kommunstyrelsen sammanträdde förra veckan var han, tillsammans med polisen, på plats för att informera om hur man ska agera i fall man blir utsatt för hot.

– Som jag förstår finns det inga hot, däremot är det många nya politiker och det är viktigt att alla får reda på situationen och vad man ska göra om något händer, säger kommunalråd Caroline Schmidt (C).

Hon har inte upplevt uttalade hot, men obehagliga situationer.

– Det finns en orsak till att vi till exempel har varit tvungna att stänga kommunhuset. Det var personer som kom in och stod i våra korridorer, personer som vi vet inte mår bra av olika anledningar. Det var en stressfaktor när en sådan person helt plötsligt stod i rummet, säger Caroline Schmidt.

Göran Bergsman förklarar statsmakten bedömer att det troligtvis kommer att bli en ökad hotbild i och med supervalåret och mediebevakningen.

– För oss handlar det mest om att vi redan nu bygger nätverk och informationskanaler så att vi når varandra och de förtroendevalda får reda på eventuella hotbilder, säger han.

Han påpekar att hot är en väldigt subjektiv upplevelse.

– Som gammal garvad politiker så kanske man tål mer än en ung kvinna som är ny i politiken, säger Göran Bergsman.

Oppositionsråd Mikael Löthstam (S) håller med om att hot är en subjektiv upplevelse. Han berättar att det har förekommit hot under de åren som han har varit ordförande för social- och fritidsnämnden.

– Det kan hända i det arbete vi jobbar med. Förmodligen var det betydligt värre för socialsekreterarna, säger han och fortsätter:

– Man har lärt sig att tackla det. Det man är mest orolig för är att de som är runt omkring eventuellt kan fara illa.

Vad gäller årets valrörelse anser han att det hittills har varit lugnt och städat.

– Jag hoppas att det kommer att vara så i fortsättningen också.