Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man gav sig på kvinna – fick stryk av sonen

En kvinna och en man i trakterna kring Edsbyn hamnade i en dispyt med varandra efter en tids irritation. Det hela slutade med att mannen fick ett flertal slag i ansiktet av kvinnans son sedan mannen knuffat ner kvinnan från en trapp. Nu döms mannen och sonen för misshandel.

Annons

Det hela inträffade för över ett år sedan när mannen och kvinnan, som då bodde tillsammans, stod och rökte på trappen till sitt boende. Kvinnan och mannen hade under en tid varit irriterade på varandra och ett bråk utbröt mellan dem. Bland annat ska kvinnan ha spottat på mannen efter ett häftigt meningsutbyte.

Grälet förvandlades till handgripligheter när mannen knuffade kvinnan så häftigt att hon föll ner från trappen och slog huvudet i en sten. Mannen vände sedan på klacken och gick in i huset.

Kvinnans son blev vittne till händelsen – och gav sig på mannen med knytnävsslag så att flera tänder lossnade.

I förhör har mannen berättat att han inte knuffat kvinnan utan att han greppat tag om henne för att lugna ner situationen, men i samband med det föll hon ner från trappen. Han har även hävdat att han försökt hjälpa kvinnan efter fallet och att det hela var en olyckshändelse.

Sonen har gett en annan version av händelsen där han menar att mannen knuffat kvinnan och sedan vägrat lämna bostaden trots flera uppmaningar. I förhör har sonen berättat att han reagerade starkt på våldet mot mamman och gav sig på mannen för att stå upp för sin mor.

Efter en första attack mot mannen utdelade sonen ytterliga slag i ansiktet på mannen, någon han hävdar att han gjort i nödvärn.

Tingsrätten gör den bedömningen att mannen gjort sig skyldig till misshandel av kvinnan, trots hans nekande. Mannen döms för tilltaget till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst, hade fängelse istället valts som påföljd hade mannen fått en månads fängelse. Mannen ska även betala ett skadestånd på över 10 000 kronor till kvinnan.

När det gäller sonens efterföljande attacker mot mannen, som delvis har sagts vara i nödvärn, menar tingsrätten att även om sonens våld orsakats av misshandeln av mamman har han inte varit berättigad att hämnas med våld. Sonen döms därför till villkorlig dom med samhällstjänst på 50 timmar för misshandeln av mannen.