Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man frias trots att grannen såg inbrottet – orange jacka räckte inte som bevis

Under ett inbrott i Näsviken stals saker för över 10 000 kronor. Mannen som bor i huset misstänkte genast en bekant – som dessutom pekades ut av en granne som såg inbrottet. Den misstänkte mannen frikänns dock från stölden.

Mannen greps först av polis den 1 april i år i Hudiksvall, med 38 narkotikaklassade tabletter på sig. Han har erkänt det brottet.

Lite senare samma dag genomfördes ett inbrott i en bostad i Näsviken. En tv, högtalare, flera mobiltelefoner, mediciner och en klocka stals, till ett värde som överstiger 10 000 kronor.

Läs mer: Stal tv hos bekant – greps på hemadress i samma by

En granne såg inbrottet och tyckte sig känna igen en man i orange jacka som besökt bostaden en dag tidigare. Den åtalade, en man i 30-årsåldern från Hudiksvalls kommun, hade besökt bostaden två dagar i rad innan inbrottet, iklädd orange jacka. Anledningen till besöken var att mannen i bostaden var skyldig honom pengar.

Målsägaren hävdade att mannen sagt att han skulle återkomma och ta det han ville ha om han inte betalade. Mannen i 30-årsåldern nekade till brott, hävdade att han inte sagt något sådant, samt att han var hemma hos sig när inbrottet genomfördes.

Hudiksvalls tingsrätt konstaterar att det inte finns någon teknisk bevisning som binder den åtalade mannen till brottsplatsen. Den orangea jackan som mannen bar vid besöken och när han greps anses inte heller vara särskilt ovanlig, enligt rätten. Exempelvis bar en av åhörarna under rättegången en liknande jacka.

Mannen förklarade även att att den bil som användes av gärningsmannen vid inbrottet och som han själv använt vid besöken till bostaden tillhörde en vän.

Tingsrätten bedömer att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att mannen begick inbrottet. Han frikänns därför från den grova stölden.

Däremot döms han för ringa narkotikabrott. Påföljden blir 60 dagsböter a 50 kronor. Böterna anses erlagda på grund av den tid som mannen suttit frihetsberövad.