Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man får lämna hjärnan för en stund”

/

Att gå en kurs i vedic art handlar om att avprogrammera sig snarare än att prestera. Att låta sig själv bara vara, känna in färger, former och material.

– Dessutom kan det inte bli fel när vi målar. Det ska vi också ta till oss i livet, säger kursledaren Karin Berg.

Annons

Vedic art lär inte ut hur man målar utan det är ett sätt att minnas hur man målar. I den mångtusenåriga vediska kunskapstraditionen finns principer för alla kreativa områden, bland annat för konsten.
Karin Berg kom i kontakt med vedic art för drygt 10 år sedan, sedan dess har hon gått en lärarutbildning inom vedic art och håller nu egna kurser.
– Vi måste våga se tavlorna, och livet, från andra eller tredje sidan. Dessutom finns det inget rätt eller fel, säger Karin.


Åsa Sundström sitter under ett bord och målar en skugga på sin teckning som föreställer ett cirkustält.
– Jag tittade på den här bilden medan jag målade en annan och så kände jag att jag bara måste göra en ändring, förklarar Åsa under bordet.
Hon började måla vedic art för sex år sedan.
– Kursen passar mig perfekt nu eftersom jag har småbarn hemma och då får man ofta inte ha sakerna ifred. Det här är kvalitetstid för mig själv, säger hon.
Hon tycker om att måla livfullt, lekfullt och gärna lite barnsligt.
– För mig är det inte viktigt hur jag gör det. Jag får ut något av det oavsett hur jag gör, säger hon.


Hon har målat en ljusgrön bakgrund och börjat måla ett ansikte i guldfärg.
– Jag tycker om akrylfärger, de torkar fortare än olja och är en krämig färg, säger hon och doppar penseln i den guldiga färgen.
Cirkustavlan kommer förmodligen att hängas upp i yngsta dotterns rum. Och efter en kort stund har Åsa ändrat sig med den andra tavlan, nu har hon målat duken i guldfärg och med penseldrag har hon format ett ägg.
– Det var nått sånt där jag hade tänkt mig från början. Jag har inga problem att måla över något som jag redan har gjort. Jag målar med magen, säger Åsa.
Kristina Bergström testar vedic art för första gången. Första övningen var att bara rita en massa streck på ett vitt papper.
– Det känns lite konstigt att bara rita streck och kryss, men det är ju för att släppa tankarna, säger Karin.


Ann-Marie Nyberg har precis avslutat en tavla med rosa bakgrund och tre ulliga får. Hon tycker om att hålla på med färger, hon började måla med olja och testade sedan vedic art. Hon har målat mycket och även haft utställningar. Men så tappade hon lusten att måla under två år. Det svåraste nu för Ann-Marie är att släppa alla tankar på att prestera.
– Jag känner att jag fortfarande har krav på mig, det är väl något medfött som är svårt att komma ifrån, säger hon.
Hon har en egen ateljé hemma och planerar nu att fortsätta med vedic art.
– Det ger en inre ro och glädje att skapa, man får lämna hjärnan för en stund, säger Ann-Marie.

Mer läsning

Annons