Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man fälls för länk på hemsida

(UPPDATERAD TORSDAG KL 09.03) En 32-åring från Söderhamns kommun döms för brott mot upphovsrättslagen. Han måste ersätta Canal Plus med drygt 130 000 kronor.

För tre år sedan skapade 32-åringen från Söderhamns kommun en länk på sin hemsida för supportrar till Södertälje SK. Vem som helst kunde klicka vidare och se två hockeymatcher gratis. Det kostade annars 89 kronor per match att titta via Canal Plus webb-tv.

Mannen hade fått adressen till matcherna av användare på chatten på sin hemsida. Han visste inte vem som sände matchen, och tittade inte själv på sändningen. Han tyckte att de som klickade på länken själva fick ta ställning till om de ville gå vidare och titta. Han tog inte heller bort länkarna, trots att C More Entertainment, bolaget bakom Canal plus, bett honom göra det.

Nu döms 32-åringen för brott mot upphovsrättslagen. Hudiksvalls tingsrätt dömer honom till 70 dagsböter à 50 kronor.

Han ska betala nära 12 000 kronor i skadestånd till C More Entertainment. Tingsrätten räknar då med att tio användare har tittat vid båda matchtillfällena och att bolaget har rätt till ytterligare 10 000 kronor i skadestånd.

Dessutom måste 32-åringen ersätta bolaget med drygt 120 000 kronor i rättegångskostnader.

Den här domen anses viktig eftersom den kan ge vägledning till hur upphovsrätten på internet ska bedömas även i framtiden. Under rättegången hänvisades till tidigare rättsfall, propositioner och andra dokument som kan ge information om hur frågan ska bedömas.

Det finns olika åsikter och många med olika intressen i frågan. C More Entertainment förklarade under rättegången att deras verksamhet bygger på att konsumenterna betalar för innehållet.

Tidningen har tidigare skrivit om två professorer från samma juridiska fakultet som i förväg bedömt det unika fallet på olika sätt. En jurist som hördes under rättegången hävdade att internet skulle falla samman om man behövde fråga om lov för alla länkar.

I domen skriver Hudiksvalls tingsrätt att sändningarna av matcherna omfattas av upphovsrätten, eftersom de innehåller olika slag av konstnärliga och litterära verk. Det rör sig här bland annat om bildproducentens arbete och kommentatorernas tal.

Enligt lagen tillgängliggörs ett verk för allmänheten genom överföring, ett offentligt framförande eller när exemplar av verket bjuds ut till försäljning, uthyrning, utlåning eller annars sprids till allmänheten. Rätten anser att 32-åringen gjort intrång i upphovsrätten när han gjort sändningarna tillgängliga för allmänheten genom överföring.