Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms för brunnsolycka

I höstas ramlade en kvinna ner i en avloppsbrunn och blev liggande där i nära en timme. Nu döms fastighetsägaren till dagsböter.

Kvinnan tänkte njuta av den vackra höstförmiddagen en dag i oktober i fjol. Men promenaden i Silfors utanför Alfta slutade med att hon föll ner i en avloppsbrunn. Skivan som täckt brunnen lade sig över hålet igen.

Kvinnan hamnade på en avskiljningsvägg, där hon låg i ungefär 45 minuter innan hon upptäcktes av en man med hund.

– Halva jag var under vatten, berättade hon under rättegången för en vecka sedan.

Nu döms företrädaren för bolaget som äger fastigheten för vållande till kroppsskada. Han döms till 60 dagsböter à 150 kronor. Tingsrätten konstaterar att brunnen, som ligger intill ett bostadshus, inte var täckt på ett tillräckligt bra sätt. Det har inte heller funnits någon märkning som varnat för brunnen.

Enligt åklagaren låg endast en förstärkt plywoodskiva över brunnshålet. Den åtalade mannen har förnekat brott. Under rättegången sade han att det förutom plywoodskivan dessutom låg en plåt över brunnen när han inspekterade den några månader före olyckan. Han ansåg att det var en lika bra lösning som ett cementlock.

Ingen vet exakt hur det gick till när kvinnan ramlade ner i brunnen, men tingsrätten bedömer att det mest sannolika är att hon trampat på skivans ena kant, att träskivan tippat upp och att hon då fallit ner i hålet.

Mannen ska också betala ett skadestånd på drygt 14 600 kronor till kvinnan.