Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man avled efter att ha svalt löständer

En boende på ett servicehem i Hudiksvalls kommun avled efter att ha svalt sina löständer. Sjuksköterskan trodde att mannen svalt en stor matbit vid lunchen.

En man i 85-årsåldern avled på Hudiksvalls sjukhus i början av juni. Händelsen har lett till att omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun gjort en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen för att uppmärksamma risken att patienter av misstag kan svälja sina löständer.

Det var i samband med lunchmåltiden på ett servicehem i Hudiksvalls kommun, den 15 maj i år, som mannen satte i halsen. Personalen på hemmet kallade på sjuksköterska, som misstänkte att mannen svalt en hel köttfärsbiff.

Senare på kvällen uppgav mannen att han hade ont i halsen och under natten förvärrades hans tillstånd. Han andades tungt och nattsjuksköterskan beslutade att skicka honom till akutmottagningen i Hudiksvall med ambulans.

Vid röntgen upptäckte sjukhuspersonalen att underkäkens löständer satt fast i matstrupen.

Löständerna togs bort efter några dagar på Gävle sjukhus. Men en komplikation uppstod; mannen fick en infektion och därefter en hjärtinfarkt. Den 3 juni avled han på Hudiksvalls sjukhus.