Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man avled efter att ha svalt löständer

En boende på ett servicehem i Hudiksvalls kommun avled efter att ha svalt sina löständer. Sjuksköterskan trodde att mannen svalt en stor matbit vid lunchen.

Annons

En man i 85-årsåldern avled på Hudiksvalls sjukhus i början av juni. Händelsen har lett till att omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun gjort en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen för att uppmärksamma risken att patienter av misstag kan svälja sina löständer.

Det var i samband med lunchmåltiden på ett servicehem i Hudiksvalls kommun, den 15 maj i år, som mannen satte i halsen. Personalen på hemmet kallade på sjuksköterska, som misstänkte att mannen svalt en hel köttfärsbiff.

Senare på kvällen uppgav mannen att han hade ont i halsen och under natten förvärrades hans tillstånd. Han andades tungt och nattsjuksköterskan beslutade att skicka honom till akutmottagningen i Hudiksvall med ambulans.

Vid röntgen upptäckte sjukhuspersonalen att underkäkens löständer satt fast i matstrupen.

Löständerna togs bort efter några dagar på Gävle sjukhus. Men en komplikation uppstod; mannen fick en infektion och därefter en hjärtinfarkt. Den 3 juni avled han på Hudiksvalls sjukhus.