Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man åtalas för bidragsfusk på halv miljon

En man anklagas för att ha lurat till sig nära en halv miljon i bidrag. Nu ska han ställas inför rätta.

Under nära tre års tid har mannen från Söderhamns kommun felaktigt fått 476 000 kronor i sjukersättning, bostadstillägg och bostadsbidrag från försäkringskassan. Det hävdar åklagaren som nu åtalar mannen i 60-årsåldern för bedrägeri.

Åklagaren anser att mannen har vilselett myndigheterna. Det ska ha skett genom att han inte har talat om att hans arbetsförmåga blivit bättre och att han har arbetat och fått inkomster under perioden, samtidigt som han har fått bidrag.

Mannen nekar till brott och har i polisförhör uppgett att han har varit sjukskriven i olika omgångar. Han har sagt att han vid ett tillfälle informerat om att han arbetat under en period, men att ersättningen från försäkringskassan fortsatte att komma ändå. Då fick försäkringskassan "stå sitt kast" ansåg mannen och använde pengarna.

Försäkringskassans utredning visar också att mannen har arbetat åt vissa företag, men han hävdar att han endast har hjälpt företagen utan att få någon ersättning för det.

Den åtalade mannen kommer att ställas inför Hudiksvalls tingsrätt framöver. Bedrägeri är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.