Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mammor vill folkomrösta om skolan

Medborgardialogen om framtidens skola i Bollnäs var helt förkastlig.
Det ansåg Gia Whitehead från Arbrå och Nina Petterson från Kilafors, när de ställde frågor vid kommunstyrelsens möte på torsdagen. Och de var inte nöjda med svaren:
- Vi får ta initiativ och begära en folkomröstning om politikerna inte bryr sig om vad vi säger.

Gia Whitehead och Nina Pettersson var på plats under allmänhetens frågestund – och ville bland annat veta varför kommunen inte hade följt den process för medborgardialog, som tas fram i en skrift från Sveriges Kommuner och Landsting. Där beskrivs det hur en dialog bör gå till för att stärka den medborgerliga förankringen – och medborgarnas möjligheter att påverka beslut.

- Här hölls dialogerna i kulturhuset i Bollnäs – och man har helt missat poängen om alla ska ta sig dit, sa Gia Whitehead. Och när man ordnar möten om "framtidens skola" låter det ju inte heller som att man ska lägga ner skolor (som det nu finns förslag om).

Skolpolitikern Jan Lahenkorva (S) svarade att man hade utgått ifrån en modell som presenterats på Sveriges skolriksdag vid dialogen:

- Och en bärande tanke var att mötas på en ortsneutral plats, i stället för ute i byarna.

Gia Whitehead och Nina Pettersson undrade också om man inte borde hålla en folkomröstning, när det gäller något så viktigt som skolan.

Där svarade kommunalrådet Marie Centerwall (S) att det inte är helt lätt att genomföra på ett demokratiskt sätt – men de båda mammorna var inte alls nöjda med svaret:

- Vi får ta initiativ och begära en folkomröstning, om politikerna inte bryr sig om vad vi säger!