Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mammografin inte hundraprocentig

Mammografins begränsningar har diskuterats under lång tid. Det finns kritiker som ifrågasätter nyttan med att kalla kvinnor till regelbundna undersökningar.

Under Frågor och Svar på Socialstyrelsens hemsida ställs frågan om all bröstcancer syns vid mammografi. Socialstyrelsen svarar:

– Nej, men möjligheterna att upptäcka bröstcancer med hjälp av mammografiscreening är goda. Av 100 kvinnor med bröstcancer upptäcks mellan 75 och 90 vid screeningen.

Magnetröntgen kan vara en betydligt säkrare metod, men tekniken är mycket dyrare. En tysk forskargrupp visade 2007 att 92 procent av tidiga tumörförändringar upptäcktes med magnetkamera, men bara 56 procent med mammografi.

Det finns kritiker som hävdar att allmän mammografi inte minskat dödligheten i bröstcancer.

Enligt en färsk internationell studie leder mammografi till överbehandling. Var tredje tumör som hittas växer så sakta att de aldrig skulle bli livshotande och behandlingen är egentligen onödig.

En kinesisk undersökning från 2003 sa att dödligheten inte heller minskade att kvinnor självundersökte sig genom att känna på sina bröst. En kirurg i Västerås sa då till tidningen Dagens Medicin att mammografi och hälsokontroller är det enda som kan leda till upptäckt i ett tidigt skede.